OM eist 5 jaar cel voor rapper Joey AK voor ontvoeren en martelen Amsterdamse

Justitie eist 5 jaar cel voor Joël H. (23), bekender als rapper Joey AK, voor het ontvoeren en martelen van de Amsterdamse Naima N., in het bijzijn van haar dochters van 7 en 3 jaar. Dat gebeurde op 31 december 2019, tot de vrouw op 1 januari door een arrestatieteam werd bevrijd.

Paul Vugts
Screenshot uit een clip die Joey AK opnam in Holendrecht, waar hij vandaan komt. Beeld SCREENSHOT
Screenshot uit een clip die Joey AK opnam in Holendrecht, waar hij vandaan komt.Beeld SCREENSHOT

Tegen drie medeverdachten eisen de aanklagers straffen oplopend van 2 jaar tot 3 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Mandy P. , eigenaar van de woning waar de marteling zou hebben plaatsgevonden, moet bij gebrek aan bewijs worden vrijgesproken, vindt justitie. Joëls broer Frank H. wordt later apart berecht.

‘Volop bevestiging van aangifte’

De officieren van justitie vinden dat de rechtbank ‘behoedzaam’ moet omgaan met de omstreden aangifte van het slachtoffer Naima, omdat ze op delen is teruggekomen, maar ziet van de hoofdlijnen volop bevestiging in het strafdossier.

Joël H. heeft zich volgens de aanklagers bezondigd aan een gruwelijke en beangstigende ontvoering. Hij heeft bovendien ‘volkomen lak’ aan en ‘openlijke minachting’ voor de politie. Hij zegt dat hij ‘leider’ is en straalt dat uit naar zijn bewonderaars.

Het dossier bewijst voor de aanklagers voldoende dat de vrouw op 31 december 2019 met haar kinderen is ontvoerd vanuit haar huis in Amsterdam-Noord.

Op hoofd geslagen, overgoten met kokend water

In de woning van vriendin Mandy P. in Almere zegt ze op een kruk te zijn gezet en negen keer met een vuurwapen door Joël H. op haar hoofd te zijn geslagen, en op haar knieën. Hij zou kokend water in haar nek hebben gegoten.

Haar dochtertjes waren boven en zouden de marteling niet hebben gezien, maar hun moeder wel hebben horen schreeuwen en in paniek om hun moeder hebben geroepen.

Ook haar verwondingen en het vele bloed op haar broek, die in de woning achterbleef, bevestigen volgens de officieren de zware mishandeling. Naima zou geld van Joël H. hebben gestolen, van ongeveer een ton aan contanten die de rapper bewaarde in de woning van Mandy P., die als een soort honk werd gebruikt.

Dat namens de verdachten is geprobeerd Naima N. ‘om te kopen’ en haar aan te zetten op haar aangifte terug te komen, bevestigt volgens de officieren eerder dat ze de waarheid sprak dan dat ze zou hebben gelogen.

Verklaringen medeverdachten ‘ongeloofwaardig’

De verklaringen die enkele medeverdachten van Joël H. maandag op de openingsdag van het proces aflegden en waarin ze een deel van de schuld voor de mishandeling op zich nemen, geloven de aanklagers niet.

Ook bewegingen van de telefoons van verdachten en gesprekjes en berichten bevestigen voor justitie de ontvoering en het geweld.

Joël H. was volgens justitie ‘de aanvoerder’ van de ontvoerders en verantwoordelijk voor de marteling. Hij was volgens een getuige ‘halsoverkop’ vanuit Suriname naar Nederland gekomen om te achterhalen waar Naima het volgens hem gestolen geld had ‘gezet’.

Hij zou een vuurwapen in zijn bezit hebben gehad en tonnen euro’s aan misdaadwinsten en een Rolex hebben witgewassen, die hij onder meer bij vriendinnen onderbracht.

Joël H. ontkent.

Joël H. ontkent Naima te hebben laten ontvoeren en te hebben gemarteld en stelt dat justitie zijn rapcarrière ruïneert. De grote contante geldbedragen zegt hij met royalties en optredens te hebben verdiend, al hield hij er een slordige administratie op na.

Advocaat Joey AK: ‘Vrouw die aangifte deed van ontvoering en marteling liegt en bedriegt’

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Joël H. gaat ervan uit dat ‘de gewiekste’ Naima ‘een loopje neemt met ons allemaal’ door te stellen dat ze is ontvoerd en mishandeld door zijn cliënt en diens vrienden.

Hij wil vrijspraak.

“Alle betrokkenen in deze zaak kennen elkaar al vanaf de korte broek, inclusief Naima, dus weet mijn cliënt ook heel goed hoe zij in elkaar zit.”

Kuijpers zegt geen wettig bewijs te zien dat H. in de woning in Almere was toen Naima daar werd mishandeld. De vrouw zal na geld te hebben gestolen wel met de vrienden van H. ‘hebben willen praten’ over die beschuldiging, in het huis in Almere, maar daar was de rapper volgens de advocaat niet bij.

Kuijpers klaagde over ‘de volstrekt misplaatste aandacht in de media’ en over ‘berichten als zou Joey AK groot in de drugshandel zitten’. “Het Openbaar Ministerie stelt juist niets te kunnen aantonen over de herkomst van het geld.”

Nadat Joël H. ‘ongeveer 4 jaar geleden voor het laatst met de politie in aanraking was gekomen’ heeft hij zich volledig gestort op zijn carrière in de gangstarap. “Hij heeft een imago hoog te houden dat in die scene gebruikelijk is, al zijn uiterlijke vertoon is slechts voor de bühne. Met wapens en geld die misschien nep zijn. Ook niet elke volkszanger die het levenslied uitdraagt, is een alcoholist.”

‘Golddigger’

Het beweerde slachtoffer Naima ‘liegt en bedriegt’ volgens de raadsman: “Het Pinocchio-gehalte is hoog. Zij is een golddigger van de bovenste plank. Geld, geld, geld, daar draait het haar om.”

Ze heeft misschien aangifte gedaan omdat Joël H. haar na een eerdere seksuele relatie geen aandacht meer gaf.

De brief waarin Naima schrijft dat ze spijt heeft van haar beschuldigingen, heeft ze volgens Kuijpers wel degelijk geschreven. Daarvoor heeft ze volgens hem 10.000 euro ontvangen. “Als de aangeefster in deze zaak bang was, was het louter angst te weinig uitbetaald te krijgen.”

Dat het slachtoffer alleen een snee op haar hoofd had na heel vaak op haar hoofd te zijn geslagen met een hard vuurwapen, zegt Kuijpers zich niet te kunnen voorstellen. Evenmin dat ze ‘met kokend water is overgoten’.

Joël H. moet ook worden vrijgesproken van het witwassen van zo’n 200.000 euro aan misdaadwinsten. Hij heeft dat geld volgens zijn advocaat met zijn rapcarrière verdiend – veelal zwart – en gewonnen in het casino.

De advocaten van de andere verdachten pleiten dinsdagmiddag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden