OM eist 4 jaar tegen man die handgranaat bij club Mad Fox gooide

De officier van justitie eist vier jaar gevangenisstraf voor de 34-jarige verdachte die in april dit jaar een handgranaat naar binnen zou hebben gegooid bij club Mad Fox aan de Spuistraat.

Joy Leering
Politie-onderzoek bij club Mad Fox. Beeld Het Parool
Politie-onderzoek bij club Mad Fox.Beeld Het Parool

De man wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van het gooien van de handgranaat, het plegen van valse meldingen door meerdere keren de politie te bellen en te zeggen dat er een handgranaat bij de club was neergelegd en van het bezitten van munitie die in juni bij de verdachte thuis werd gevonden.

‘Voldoende bewijs’

Volgens het OM is er voldoende bewijs voor de beschuldigingen. Zo is de route van de auto getraceerd waarin de verdachte van en naar de club zou hebben gereden en zijn er (mobiele) gesprekken afgeluisterd waarin te horen is dat de verdachte vermoedelijk een alibi probeerde te regelen. Ook heeft het OM DNA van de verdachte gevonden op de handgranaat.

Het OM stelt daarom vast dat de verdachte ter plaatse was tijdens het gooien van de granaat. Zijn precieze rol bij het gooien en het plaatsen blijft onduidelijk.

Telefoontje

Bij Mad Fox ontplofte op 5 april een handgranaat. De politie kreeg tien uur later een telefoontje van een man die zich voorstelde als Achmed. Hij beweerde dat hij had gezien dat iemand zojuist een handgranaat bij de club naar binnen gooide. Wat opvallend is: een maand voor de ontploffing belde diezelfde Achmed ook al 112, met hetzelfde verhaal. In beide gevallen bleek het om een valse melding te gaan.

Na de ontploffing op 5 april heeft burgemeester Femke Halsema besloten dat Mad Fox voor onbepaalde tijd gesloten blijft. Het risico op herhaling zou volgens de burgemeester te groot zijn.

De uitspraak is over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden