Nieuws

OM eist 23 jaar cel tegen Syriër Aziz A.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tegen de Syriër Aziz A. is een gevangenisstraf van 23 jaar geëist. A. wordt verdacht van onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014.

ANP
Rechtbanktekening van verdachten Fatah A. en 'Balie-jihadist' Aziz A. Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachten Fatah A. en 'Balie-jihadist' Aziz A.Beeld ANP

Volgens het OM verkeerde A. (35) in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende positie had. Ook ziet het OM bewijs dat hij een rol heeft gespeeld bij diverse aanslagen waarbij veel doden zijn gevallen.

Het OM verdacht Aziz aanvankelijk ook nog van het medeplegen van negentien moorden ‘met terroristisch oogmerk’ in 2012 in Syrië. Omdat de aanklagers daar echter onvoldoende bewijs voor zien is nu vrijspraak gevraagd.

Aziz dook in 2017 onverwacht op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij is ook de ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

Ideologisch motief

Tegen de broer van Aziz, Fatah (44), is een celstraf van tien jaar geëist. Hij wordt eveneens verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens het OM ‘profiteerde’ hij van de hoge positie van zijn broer. Aziz zou zich volgens het OM vanuit een ideologisch motief hebben aangesloten bij de terreurorganisatie. In zijn jonge jaren zat hij lang en onder gruwelijke omstandigheden vast in een gevangenis in Syrië, hij zou daarna tegen het regime hebben willen strijden.

Aziz ontkent, net als Fatah, met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie.

Aziz was door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently in De Balie als terrorist herkend tijdens de vertoning van een documentaire over de stad Raqqa in Syrië, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat.

Volgens hen is hij een jihadistisch strijder. Zelf zei hij daar al eerder over dat ‘de zaak groter is gemaakt’. Aziz was naar eigen zeggen bij de bijeenkomst op advies van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waarvoor hij informant zou zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden