OM eist 15 maanden en behandeling tegen moeder Sloterplasbaby

Het OM heeft woensdag een celstraf van vijftien maanden en behandeling bij de Waag geëist tegen de 27-jarige moeder van de Sloterplasbaby. De vrouw wordt verdacht van het verbergen van het lijk van haar kindje door het in een tas te stoppen en het achter te laten bij de Sloterplas.

Het graf van de bij de Amsterdamse Sloterplas gevonden baby  Beeld ANP
Het graf van de bij de Amsterdamse Sloterplas gevonden babyBeeld ANP

Ze was destijds verminderd toerekeningsvatbaar, aldus het OM.

Volgens het OM heeft de tas met de baby in de periode tussen 1 april en 8 juni 2016 zo’n vier weken in of bij de waterkant van de Sloterplas gelegen. Dat de vrouw wilde dat het lijkje werd gevonden zodat het kon worden begraven, zoals de moeder beweert, gelooft het OM niet.

Verder is de doodsoorzaak van het kindje niet bekend. Er kan, aldus het OM, niet bewezen worden of het kindje nog heeft geleefd.

‘Sprake van berekening’

“Waarom heeft zij zich niet gemeld in al die jaren en na al die oproepen? Ze had jarenlang de keuze dat te doen. Er werd een stille tocht en een openbare begrafenis georganiseerd. Er zijn knuffels neergelegd bij de boom. Er is sprake van berekening. Ze legde het lijkje juist op een plek waar geen camera’s hangen,” aldus de officier.

De moeder verborg zich tijdens de rechtszaak onder een zwarte plaid. Hortend en stotend, zacht fluisterend kwam het verhaal van de zwangerschap en de dood van haar kindje eruit. “Ik was bang. Trok dikke kleren aan. Ik werd soms dikker, maar viel ook weer af,” zei ze in halve zinnen vanonder de plaid en knikte af en toe als de rechter haar zaken voorhield. Af en toe klonk een zachte snik. Ze kreeg een doos tissues van de bode aangereikt.

Ze wilde zelf voor het kind zorgen

Het was moeilijk om haar zwangerschap verborgen te houden. Ze voelde zich eenzaam. Ze wilde zelf voor het kind zorgen, met hulp van de familie. “Alles ging door mijn hoofd heen. Ik wilde een huis zoeken en daar gaan wonen,” zei de vrouw die nog bij haar moeder thuis woont. Haar vader is overleden.

Lange stiltes volgden. “Diep ademhalen, rechtop zitten, helpt soms ook, kijk ons aan. U kruipt nu naar binnen toe,” probeerde een andere rechter.

“Ze klapt dicht. De druk die ze vanachter ervaart, is groot,” zei haar advocaat Geert-Jan van Oosten doelend op de pers. Hij vroeg vanmiddag tevergeefs de zaak achter gesloten deuren te behandelen. “Mijn cliënte is doodsbang dat haar identiteit bekend wordt. Ze heeft angst voor wraak. Ze wil graag haar verhaal doen in de rechtbank. Maar ze heeft angst voor een persoon en de periferie rond die persoon.”

Na wat schorsingen ging de zaak verder. Wanneer ze precies zou bevallen, wist ze niet. Toen de vliezen braken, dacht ze dat ze in bed had geplast. Ze hoorde haar baby niet huilen. Hij bewoog niet en ademde niet. Ze luisterde of zijn hart klopte. “De navelstreng zat om zijn nek,” zei ze. Ze knipte de navelstreng door en legde haar kind op bed en hoopte dat hij zou ademen, wat niet gebeurde.

Haar moeder stak na de bevalling haar hoofd om de deur en vroeg hoe het ging. “Ik zei: het gaat goed.” Ze zei verder niets tegen haar moeder over haar baby omdat ze bang was dat haar moeder zou schrikken en een hartaanval zou krijgen.

De vrouw, destijds 25, ruimde alles op, deed de handdoeken in de wasmachine en gooide wat spullen weg. Ze deed haar baby een luier om en maakte hem schoon. Daarna kleedde ze zich om, wikkelde de baby in twee sjaals van haarzelf en stopte hem in een tas, die ze weer in een grotere tas stopte. Ze liep naar de Sloterplas en wilde hem achterlaten in een park omdat het daar druk is. “Ik legde hem op een plek waar mensen hem zouden vinden, naast een fietspad bij een boom. Ik hoopte dat hij snel gevonden werd zodat hij een begrafenis zou krijgen.”

Ze liet de tas halfopen zodat het hoofdje zichtbaar was. Ze gaf hem een kus op het voorhoofd en ging weg.

Via het nieuws hoorde ze later dat haar baby was gevonden. Hoe lang er tussen de bevalling en de vondst van de baby, wist ze niet. Eerder verklaarde ze dat ze ruim een paar weken voor 8 juni beviel.

Vindplaats van de tas

De rechtbank boog zich woensdag over foto’s van de vindplaats van de tas. Dit is een andere plek dan de moeder aangaf. Heeft ze de tas op die plek gestopt bij de boom, zoals ze beweert, of toch op een meer verstopte plek waar de tas werd aangetroffen door de wandelaarster, was de vraag. Wilde ze haar baby verstoppen of juist ervoor zorgen dat hij werd gevonden? Over die vraag zullen de rechters zich buigen.

Volgens advocaat Van Oosten kon de moeder haar baby geen begrafenis bieden. Er is volgens hem geen wettig bewijs voor het verbergen van een babylijk. Dat de tas ergens anders lag, doet daar niets vanaf. Een hond kan aan de tas hebben getrokken, aldus Van Oosten, of een persoon heeft de tas ergens anders gelegd. Hij vroeg om vrijspraak.

Er zijn geen sporen van geweld op de baby gevonden. Op de telefoon van de moeder trof de politie foto’s aan van het kindje.

De vader van de baby reageerde geschrokken op het nieuws dat er een baby op komst was, maar ook laconiek, meldde het OM. Hij verstrekte de politie de gegevens van de biologische moeder.

De moeder van de Sloterplasbaby weet niet hoe het verder moet. Ze had trouwplannen en wilde “huisje, boompje, beestje” in Amsterdam, zegt ze. Haar vriend weet er inmiddels van.

Hoe het begon

Het lijk van de baby, een pasgeboren jongetje van hooguit enkele dagen oud, werd 8 juni 2016 door een wandelaarster met een hond langs de oever van de Sloterplas gevonden. Het kind droeg een luier en een slab. Onder de baby lag een rompertje. Er is veel ophef geweest over de vondst. Na de bekendmaking van de vondst kwamen er 125 tips binnen bij de politie.

Twee maanden later werd het jongetje begraven op begraafplaats St. Barbara. Er kwamen tijdens de eenzame uitvaart tientallen belangstellenden kijken.

Een jaar na de vondst legde de politie een briefje bij het graf met het verzoek aan de moeder zich te melden. De politie hing camera’s op aan de boom en het beheerdershuis in de hoop dat de moeder het graf zou bezoeken.

Juni 2018 werd via een dna-verwantschapsonderzoek de vader opgespoord, een 30-jarige man, die tevens wordt verdacht van financiële oplichting van vele, meestal Marokkaanse, vrouwen. Via de vader werd in juni 2018 de moeder opgespoord, een destijds 25-jarige vrouw uit Amsterdam-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden