Nieuws

OM-baas erkent in excuusbrief alsnog fouten in moordzaken advocaat Wiersum en Peter R. de Vries

Na een week van hevige kritiek erkent OM-baas Gerrit van der Burg in een excuusbrief alsnog dat justitie fouten heeft gemaakt in de aanloop naar de moorden op broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en vertrouwensman Peter R. de Vries van kroongetuige Nabil B.

Wouter Laumans en Paul Vugts
OM-baas Gerrit van der Burg. Beeld ANP
OM-baas Gerrit van der Burg.Beeld ANP

De voorzitter van het college van procureurs-generaal schrijft ‘zeer gemotiveerd te zijn’ lessen te trekken uit het uiterst kritische rapport daarover van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De Onderzoeksraad presenteerde op 1 maart het definitieve rapport over het ontluisterende foutenfestival waardoor cruciale informatie over de dreiging op de levens van Nabil B.’s naasten niet was terechtgekomen bij de juiste personen, of bewust van ze was weggehouden uit opsporingsbelang.

Indringende waarschuwingen van de kroongetuige en diens naasten waren niet serieus genomen. Nadat broer Reduan was vermoord, kwam belangrijke informatie over de dreiging jegens Derk Wiersum en Peter R. de Vries ook steeds niet op de juiste plaatsen terecht.

In televisieprogramma Nieuwsuur hield Van der Burg op de avond na de presentatie van het rapport evenwel vol dat met de moorden het ‘onvoorstelbare’ was gebeurd – terwijl de onderzoeksraad juist minutieus beschrijft dat er wél volop aanwijzingen waren voor het gevaar, die het OM niet serieus had genomen.

Van der Burg zei ‘stoïcijns’ te willen doorgaan met de opsporing, ook met kroongetuigen. Hij zei als hoofdverantwoordelijke niet terug te treden omdat het OM ‘koersvast’ moet blijven, hoewel de onderzoeksraad juist sterke koerswijzigingen heeft aanbevolen. Het interview leidde tot verontwaardiging onder nabestaanden.

Erkenning fouten

Ruim een week nadien erkent Van der Burg dat ‘het stelsel van bewaken en beveiligen niet voldoet’ en dat het OM ‘fouten heeft gemaakt bij de uitvoering daarvan’.

‘In de media heb ik door mijn reactie onvoldoende recht gedaan aan het verdriet van de nabestaanden, wat me spijt.’ Van der Burg schrijft in te zien dat ‘door mijn toedoen het beeld is ontstaan dat het OM niet wenst te reflecteren en te leren’. Hij wijt dat aan een verkeerde woordkeuze. ‘Dat betreur ik, want ik vond en vind dat er fouten zijn gemaakt. Het OM is zeer gemotiveerd lessen te trekken en onderschrijft de aanbevelingen van de OVV.’

De uitwisseling van informatie tussen politie en OM wordt (verder) verbeterd, belooft Van der Burg. Het OM stemt er mee in dat het stelsel van bewaken en beveiligen ‘centraal op één landelijk niveau wordt georganiseerd’, búíten het OM, zodat dat niet langer ‘twee petten op heeft’ (opsporen en beveiligen).

Hij erkent dat ‘de contacten tussen OM-functionarissen en te beveiligen personen niet altijd goed zijn verlopen’. Daarom belooft hij dat het OM ‘extra aandacht zal besteden aan professionalisering en de collega’s die hiermee te maken hebben zal ondersteunen en begeleiden, zodat de te beveiligen personen meer centraal komen te staan’.

Luister hier naar de aflevering van de Parool Misdaadposcast over het bewuste onderzoeksrapport:

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden