Nieuws

OLVG wil met dagbehandelingen tegen morbide obesitas uitgestelde zorg inhalen

Obesitaspatiënten van het OLVG kunnen na een maagverkleining binnen een dag het ziekenhuis verlaten. Deze ‘dagbehandeling’ kan eraan bijdragen dat uitgestelde zorg sneller wordt ingehaald.

Daan van Acht
Een maagverkleiningsoperatie in het Europa Ziekenhuis, vestiging St-Michiel, in Brussel. Beeld Hollandse Hoogte / Roel Visser
Een maagverkleiningsoperatie in het Europa Ziekenhuis, vestiging St-Michiel, in Brussel.Beeld Hollandse Hoogte / Roel Visser

Patiënten die de versnelde behandeling ondergaan, hoeven niet meer te overnachten in het ziekenhuis. Bovendien kan een operatieteam extern worden ingehuurd, waardoor er geen extra druk ligt op ziekenhuispersoneel – dat nog steeds zwaar belast is met de zorg voor covidpatiënten.

De dagbehandeling is geschikt voor ongeveer dertig procent van de morbide obesitas-patiënten die zich melden en een operatie nodig hebben, zegt Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Deze patiënten hebben een iets lichtere vorm van morbide obesitas. Dijkhorst: “De behandeling van morbide obesitas is belangrijk, omdat is gebleken dat deze groep zeer gevoelig is voor de ernstige gevolgen die Covid-19 kan hebben.”

Maagverkleiningen

Ruben van Veen, chirurg van het OLVG, vertelt dat maagverkleiningen dankzij de coronapandemie niet langer vanzelfsprekend zijn. Urgente gevallen konden nog wel geholpen worden, maar er is een achterstand opgelopen. Die achterstand kan, dankzij het versnelde protocol, worden ingehaald. “Mensen die morbide obees zijn, lukt het niet om zelfstandig af te vallen. Zij moeten de optie krijgen om hun ziekte te genezen.”

Het OLVG heeft inmiddels meer dan 250 van zulke dagbehandelingen uitgevoerd, andere Nederlandse ziekenhuizen volgen of zijn voornemens om de methode over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden