Nieuws

OLVG stopt met wegwerpdekens in de operatiekamer

Het OLVG stopt met het gebruik van plastic wegwerpdekens in de operatiekamers. Elke week werden per locatie zo’n vijfhonderd van deze dekens weggegooid. Nu stapt het ziekenhuis over op wasbare dekens, wat CO2 en vooral een berg afval bespaart.

Katharina Vlaanderen
Patiënt in het OLVG met een herbruikbare deken. Beeld OLVG
Patiënt in het OLVG met een herbruikbare deken.Beeld OLVG

Initiatiefnemer Talitha Hoppe van het zogeheten ‘greenteam’ van OLVG werkt al 25 jaar als operatieassistent en maakte de transitie ‘van reusable naar disposable’ van dichtbij mee. “In de operatiekamer werden voor één patiënt soms wel drie dekens gebruikt,” zegt ze. “Het is belangrijk voor het herstel dat patiënten goed warm blijven. Dan werd er nog even een tweede deken op de benen gelegd. Aan het einde van de operatie ging alles de vuilniszak in.”

Bij elkaar opgeteld gaat het wekelijks om vijfhonderd dekens per OLVG-locatie. Dat zijn 26.000 dekens per jaar die met het restafval meegaan en worden verbrand. De overstap naar herbruikbare dekens gaat op jaarbasis 3900 kilo CO2 besparen. Dat staat volgens onderzoek dat het ziekenhuis liet uitvoeren gelijk aan ruim 14 keer met een benzineauto op en neer naar Parijs rijden. Geen enórme reductie, maar alsnog een stuk minder afval dat verwerkt moet worden.

Wassen of weggooien?

De herbruikbare dekens moeten uiteraard gewassen worden, wat ook energie en water kost. Maar op termijn scheelt de nieuwe werkwijze in uitstoot, zegt Hoppe. “Na 70 wasbeurten is het duurzamer. Deze dekens worden gemiddeld 140 keer gebruikt.”

“Tegenwoordig doen wasserijen veel aan energiebesparing: milieuvriendelijke wasprocedures en milieuvriendelijke zeep. En ze rijden met elektrische vrachtwagens op groene stroom. Het scheelt ook fossiele grondstoffen die voor de plastic dekens worden gebruikt.”

Hoppe en haar greenteam zijn nog niet klaar met hun strijd tegen wegwerpproducten. Hun volgende doelwitten: celstofmatjes (onderleggers die worden gebruikt om vocht op te vangen), niet-steriele handschoenen, operatiejassen en intubatie-instrumenten, die sinds het begin van de coronacrisis ook slechts eenmalig worden gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden