Amsterdam Bewaar

OLVG lanceert app Gipskamer: 'Mét oefeningen'

'Laten we alle informatie uit de gipskamer concentreren in één bron, een app.'
'Laten we alle informatie uit de gipskamer concentreren in één bron, een app.' © Shutterstock

In de app Gipskamer geef het OLVG antwoord op alle vragen over dit hulpmiddel bij botbreuken. Gipsverbandmeester Lenny Keijlard (31) legt uit.

Het is volop zomer. Is een gipsapp niets meer iets voor de wintersportvakantie?
"Dat is ook een periode waarin we extra werk hebben, met al die gipsvluchten. Maar in de zomer is het net zo goed extra druk, want dan gaat iedereen naar buiten om te sporten, op skeelers bijvoorbeeld."

"Dat loopt niet altijd goed af en zo krijgen we ook weer een golf mensen. Het is hier nooit helemaal rustig, er komen elke dag wel zo'n veertig tot zestig man op de gipskamer."

Er komen elke dag wel zo'n veertig tot zestig man op de gipskamer

Hoe kwam u op het idee van een gips-app?
"Ik heb de app bedacht omdat patiënten in het ziekenhuis ineens heel veel informatie moeten verwerken. Overal krijgen ze folders over mee. Dat vond ik nogal onoverzichtelijk en papier is een beetje uit de tijd, zonde van de bomen. Dus dacht ik: laten we alle informatie uit de gipskamer concentreren in één bron, een app."

"Dan kun je het makkelijker opzoeken. Patiënten kunnen er bovendien contact mee leggen, want je kunt mailen en bellen. En er staan oefeningen op, voor na de gipsperiode."

Er staan ook do's en don'ts op. Mag je bij jeuk echt niet met een voorwerp onder het gips krabben?
"Niet doen. Ik krijg vaak de vraag 'mag ik met mijn breinaald onder het gips als ik jeuk heb?' Als je dat doet, kan je een huidbeschadiging veroorzaken die kan gaan ontsteken. Vaak wordt alleen maar gezegd dat iets niet mag, maar het is veel beter als je ook zeg waarom het niet mag."

Is de app te gebruiken als allebei je armen in het gips zitten?
"Ik heb het wel geprobeerd met de spraakbediening van Siri, zo van 'open gipskamer' maar dat lukte niet. Hopelijk in de toekomst wel."