Amsterdam Bewaar

Oliebollenbakker uit De Pijp geroerd door alle steun

Drukte bij oliebollenbakker Alfred Kroeze in de Bakkerij Venekamp op de Ferdinand Bol.
Drukte bij oliebollenbakker Alfred Kroeze in de Bakkerij Venekamp op de Ferdinand Bol. © ANP

Bakker Alfred Kroeze van bakkerij Venekamp in De Pijp voelt zich gesterkt door alle steun na de vernietigende recensie van zijn oliebollen in het AD. 'Door al die mensen kan ik weer door.'

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo merken ze ook bij Bakkerij Venekamp op de Ferdinand Bolstraat. Hun oliebollen scoorden slecht met een 4,5 op de jaarlijkse ranglijst van het AD. Door de tranen van werknemer Alfred Kroeze (65) vliegen de bollen nu alsnog de winkel uit.  

Kroeze moet van achteren uit de bakkerij gehaald worden. "Ik weet niet wat ik heb losgemaakt," aldus de verbaasde bakker. Bij de vitrine met oliebollen staat een meisje dat graag een selfie wil maken met de bakker. "Ze zijn héérlijk! Het gaat helemaal goed komen hoor!"

Kroeze was woensdag in tranen te zien op AT5, waarna op Facebook een actie gestart werd om massaal oliebollen te gaan kopen bij Venekamp. "Mensen bellen me zelfs om te vertellen dat ze vanmiddag oliebollen komen halen."

Recept
Elke winter is Kroeze van november tot januari verantwoordelijk voor de oliebollen. Hij begon op zijn zestiende bij de vader van eigenaar Koert van Egmond (46) in de bakkerij, die het recept voor de oliebollen bedacht.

Voor de wedstrijd van het AD moeten bakkerijen zich zelf aanmelden. De bakker bereidde zich goed voor. "Ik heb eerst proefgedraaid met verschillende toevoegingen. Ik probeerde een ander soort boter, krenten, voegde vanille en kaneel toe. Ik vroeg aan de mensen welke zij dachten dat de beste was."

(Bericht gaat verder onder de video)

Onbegrijpelijk
Kroeze snapt niks van het cijfer. In 2000 was hij nog kampioen op dezelfde lijst. "Onbegrijpelijk. Volgens het panel zijn ze te luchtig en zit er te veel kaneel in, maar dat klopt helemaal niet. Er zit maar een klein snufje kaneel in."

Hij demonstreert met een mesje hoe je kan zien of een oliebol goed is. "Kijk, hij is niet te vet en er blijft niks aan kleven. Die techniek heb ik van mijn moeder geleerd."

Bedankt
De reacties van klanten en op sociale media doen Kroeze heel goed. "Het is prachtig, ik vind het echt heel mooi. Ik wil iedereen bedanken. Na woensdag wilde ik eigenlijk gewoon stoppen. Maar door al die mensen kan ik weer door."

Kroeze is het niet eens met zijn plek op de ranglijst, maar neemt de kritiek van het AD-panel wel serieus. "Een 4,5 is op school natuurlijk gewoon onvoldoende. Ik ben nu al bezig met hoe ik het volgend jaar anders kan doen. Maar ik ga mijn oude recept niet weggooien. Ik stond voor honderd procent achter mijn bollen en dat sta ik nog steeds."

Lees ook: Hier koop je de lekkerste oliebollen van Amsterdam