PlusAnalyse

Officier in zaak-Gargard vervangen: een goede beslissing?

De derde grote haatzaak in korte tijd heeft al voor aanvang een slachtoffer gemaakt: de officier van justitie is van de zaak gehaald, na verwijten dat zij zich te duidelijk tegen discriminatie zou hebben gekeerd.

Patrick Meershoek en Marcel Wiegman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Onder grote belangstelling is maandagmorgen het proces begonnen tegen de eerste 4 van 25 bedreigers en beledigers van journalist Clarice Gargard. Achtduizend haatreacties kreeg ze op haar livestream op Facebook, nadat ze een actiedag van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had bezocht. Enkele afzenders mogen zich deze week voor de rechtbank komen verantwoorden voor opruiing, groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Een zaak die emoties oproept, besefte de rechtbank. De voorzitter sprak de hoop uit dat iedereen zijn standpunt naar voren kan brengen, en in fatsoenlijke bewoordingen.

Twee jaar is er aan het proces gewerkt. De derde haatzaak in korte tijd, nadat de belagers van politica Sylvana Simons en van de organisatoren van Keti Koti in het Oosterpark zijn aangepakt. Toch is het deze keer anders. Na een weekend moddergooien op Twitter en in de media is opeens de vraag: wie zijn de daders en wie de slachtoffers? Wie mag bescherming genieten van onze rechtsstaat?

Zwarte Piet

Het was een klein bommetje dat de anonieme twitteraar ‘Vizier op Links’ zaterdag in de groep gooide: ‘Jacobien Vreekamp is de officier van justitie die de deal heeft gesloten met Akwasi. Jacobien is naast ‘discriminatieofficier’ ook bestuursvoorzitter van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, waar KOZP’er Mitchell Esajas bestuurslid is. En de cirkel is weer rond.’

De cirkel in dit geval: Jacobien Vreekamp, gespecialiseerd in discriminatiezaken, maakte deel uit van het justitiële team dat vorige week besloot activist Akwasi voorlopig niet te vervolgen voor zijn uitspraak dat hij persoonlijk Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen als hij er dit jaar een tegen zou komen. Akwasi had namelijk afstand genomen van de uitspraak.

Vreekamp is ook de officier van justitie die de leiding had in de zaak tegen de bedreigers van Clarice Gargard. En inderdaad: zij zat tot juli in het bestuur van het Amsterdamse Meldpunt Discriminatie, samen met onder anderen Mitchell Esajas, die deel uitmaakt van KOZP. Geen nieuwe informatie, maar na de commotie dit weekend wel een reden voor het OM om Vreekamp van de zaak te halen.

Guilty by association? PVV-voorman Geert Wilders was er zaterdag snel bij: ‘Dit stinkt gigantisch’.

Steun voor Vreekamp

Het OM in een verklaring: ‘De parketleiding staat volledig achter Vreekamp en heeft alle vertrouwen in haar, maar omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan, zou haar aanwezigheid bij het proces de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is.’

Volgens emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos heeft het OM ‘een wijze beslissing’ genomen. “Vreekamp is weliswaar geen rechter, maar wel magistraat. Zij maakt volgens onze wet deel uit van de rechterlijke macht en zou daarom aan dezelfde zware eisen van onafhankelijkheid moeten voldoen. Haar functie bij het meldpunt was nuttig en eerbaar en goed, maar ik zou als antidiscriminatieofficier niet in het bestuur van zo’n club gaan zitten. Je kunt de kritiek ook voor zijn.”

Daders worden slachtoffers, slachtoffers worden daders. Gargard liet vanochtend via haar advocaat weten haar vertrouwen in het Openbaar Ministerie volledig te hebben verloren en niet aanwezig te zullen zijn bij de zitting – die overigens wel gewoon doorgaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden