Amsterdam Bewaar

Offensief moet parkeergarage Museumplein vol krijgen

De parkeergarage onder het Museumplein
De parkeergarage onder het Museumplein © Rink Hof

Er wordt een offensief ingezet om de veelal leegstaande busparkeergarage onder het Museumplein beter gevuld te krijgen.

Stadsdeel Zuid gaat onder meer met het Rijksmuseum samenwerken en er worden busstewards ingehuurd om touringcars naar de garage te leiden.

Ook is er een app gemaakt die touringcarchauffeurs helpt overal in de stad parkeerplaatsen te vinden. Enkele weken geleden bleek de parkeergarage voor touringcars recht onder het Iamsterdam-teken ernstig onderbezet te zijn.

Busstewards
Terwijl bovengronds bussen voor veel hinder zorgden, bleek ondergronds nog enorm veel ruimte te zijn. Zowel het stadsdeel als eigenaar Q-park bevestigden dat er opvallend weinig touringcars gebruik maakten van de ruimte.

Als verklaring werd geopperd dat chauffeurs het parkeergeld liever in eigen zak hielden en dat zij de garage niet wisten te vinden. Op initiatief van Zuid is onlangs overleg gevoerd met onder meer het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Concertgebouw en Coster Diamonds.

De partijen gaan gezamenlijk zeven dagen per week, twaalf uur per dag busstewards inhuren bij de Stichting Welkom, die er ook bijvoorbeeld vóór Amsterdam CS vaak in slaagt de touringcarchaos in goede banen te leiden.

Groter probleem
Volgens bestuurder Paul Slettenhaar van Zuid, zijn de touringcars rond het Museumplein een steeds groter probleem. "Terwijl er een mooie garage is. Samen met de 'grote spelers' rond het plein gaan we ervoor zorgen dat daar ook echt gebruik van gaat worden gemaakt."

De centrale stad heeft ondertussen samen met touringcarchauffeurs de app Tour Buzz ontwikkeld. Hiermee krijgen chauffeurs actuele informatie over haltes, parkeerplekken en tarieven, opbrekingen en alternatieve routes in de stad.

De gemeente hoopt zo te voorkomen dat touringcars oeverloos rondjes blijven rijden op zoek naar een parkeerplek.

Zie ook: Parkeergarage Museumplein is prachtig, maar niemand staat er [+]