Nieuws

Observeerduo nu ook gelinkt aan mislukte aanslag op Amstelveense drugsbaron

Patrick van M. (35) en Rosello van T. (46), die volgens justitie liquidaties van Amsterdamse criminelen voorbereidden, zijn ook in beeld in het onderzoek naar de mislukte moordaanslag op drugshandelaar Ahmet G. in 2019 in Amstelveen.

Paul Vugts
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019. Beeld ANP
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019.Beeld ANP

G. overleefde de aanslag met geluk, maar hij en zijn dochter raakten wel gewond op 16 maart 2019 bij hun toenmalige woning aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk. Het wapen van de schutter haperde nadat G. in zijn been en zijn dochter in haar enkel was geraakt.

Patrick van M. en Rosello van T. worden niet van de uitvoering van de liquidatiepoging verdacht. Daarvoor heeft de Amsterdamse recherche andere verdachten in het vizier, in een onderzoek dat nog volop loopt.

‘Alsof observeren hun dagelijkse werk is’

Van M. en Van T. worden ervan verdacht dat ze, in elk geval vanaf najaar 2018 tot hun arrestatie in december 2019, ‘langdurig en professioneel bezig zijn geweest met het afleggen (observeren) van personen’, zoals de officier van justitie het dinsdag tijdens een inleidende zitting van hun proces verwoordde. “Ze praten erover alsof het hun dagelijkse werk is.”

De verdachten werden langdurig geobserveerd en afgeluisterd, terwijl ze de levens van zeker vier kennelijke doelwitten in kaart brachten.

Behalve om Ahmet G. en diens criminele zakenpartner Hasan M., ging het om de voor meervoudige afpersing veroordeelde Itzhak M. en een andere reeds veroordeelde crimineel.

Ondergedoken

Ahmet G. dook onder na de aanslag op zijn leven, waarna Van M. en Van T. hem via Hasan M. zouden hebben geprobeerd alsnog op te sporen. Voor een woning in Purmerend, waar Hasan M. wel eens kwam, zouden ze een observatiewagen hebben geplaatst. In een knuffel op de hoedenplank zat een camera verstopt, waarvan de opnames live konden worden bekeken. Uiteindelijk zijn er duizenden beelden aangetroffen bij de verdachten.

Juist omdat de aanslag op Ahmet G. en zijn dochter viel in de periode waarin Van M. en Van T. hem zouden hebben geobserveerd, hangt al bijna een jaar de vraag boven hun proces of, en zo ja in hoeverre, zij aan die aanslag worden gelinkt.

Tot nu toe wilde het Openbaar Ministerie dat niet zeggen. Op aandringen van advocaten Ruud van Boom (van Patrick van M.) en Hajé Weisfelt (van Rosello van T.) dwong de rechtbank de officier van justitie dinsdag meer duidelijkheid te geven over de vraag of het onderzoek naar de moordaanslag informatie bevat die voor het lopende proces tegen het duo van belang kan zijn.

‘Precair onderzoek’

Na ruggespraak meldde de aanklager dat het ‘precaire’ onderzoek naar de mislukte liquidatie zich primair richt op andere verdachten, maar dat ook ‘de link’ naar Van M. en Van T. wordt onderzocht. “Ze komen voor, maar het is nog heel moeilijk te duiden in welke zin,” zei de officier. “Ik neig ernaar die link belastend te noemen.”

De rechtbank droeg justitie op uiterlijk begin januari een proces-verbaal in te brengen, waarin van het tweetal de vermoede rol bij de mislukte liquidatie staat beschreven. Op grond van die informatie zal de rechtbank bepalen of (delen van) het dossier over de mislukte moordpoging moeten worden ingebracht in de lopende zaak tegen Van M. en Van T.

Vanaf 2 februari zou hun proces inhoudelijk moeten worden behandeld, mits de nieuwe informatie geen uitvoerig nader onderzoek vergt.

De rechtbank wees de verzoeken tot vrijlating van de verdachten af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden