OBA ontstemd over bezuiniging: ‘Brengt ons in verwarrende positie’

De OBA moet bezuinigen, als het aan de gemeente ligt. In haar donderdag gepresenteerde stadsbegroting krijgt de bibliotheek vanaf 2023 structureel 1,5 miljoen euro per jaar minder.

Het Parool
Een vrouw in de OBA in Molenwijk (Noord). Beeld Eva Plevier
Een vrouw in de OBA in Molenwijk (Noord).Beeld Eva Plevier

De bezuinigingen kondigt de gemeente in de conceptbegroting van 2021 aan als gevolg van het herstelplan voor de coronacrisis.

Directeur Martin Berendse van de bibliotheek noemt het een ‘forse tegenvaller’. Hoewel hij begrijpt dat de gemeente moet bezuinigen, werpt hij de vraag op of de OBA ‘niet onevenredig zwaar wordt getroffen’.

Juist in de coronacrisis heeft de bibliotheek, met 27 vestigingen in de stad, volgens Berendse een belangrijke rol voor Amsterdammers om elkaar te ontmoeten.

Zuidas

Tegelijkertijd gaat de gemeente vanaf 2025 investeren in de vestiging OBA Next op de Zuidas. In de stadsbegroting benadrukt de gemeente het belang van de stadsbibliotheek van Amsterdam. De bibliotheek gaat nog meer samenwerken met scholen, culturele instellingen en welzijnsinstellingen.

Berendse: “Deze optelling van krimp en groei brengt ons in een verwarrende positie. De gemeente moet met een samenhangende visie komen, waarin ons buurtvestigingennetwerk en ons innovatieprogramma elkaar niet dwarszitten, maar versterken. Dat is waar we in geloven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden