PlusInterview

OBA-directeur: ‘De acties in de stad hebben me ontroerd’

De aangekondigde bezuinigingen op de OBA zijn op het laatste moment afgewend. Directeur Martin Berendse kijkt alweer vooruit, onder meer naar de komst van OBA Next.

Patrick Meershoek
Martin Berendse. Beeld Niels Blekemolen
Martin Berendse.Beeld Niels Blekemolen

Moe maar voldaan. Meer dan zes weken heeft OBA-directeur Martin Berendse zich digitaal de blaren op de tong gepraat om het onheil van de aangekondigde bezuinigingen te keren. Dat is gelukt, met dank aan het college, de gemeenteraad, de stadsdelen en heel veel Amsterdammers die de afgelopen maanden stelling namen tegen de sluiting van vier vestigingen in de stad. “De acties in de stad hebben me ontroerd,” zegt Berendse. “Ze onderstrepen dat de OBA van heel Amsterdam is.”

Het schrappen van de bezuiniging betekent dat de vestigingen in de Van der Pekstraat, de Linnaeusstraat, de Diemerparklaan en de Spaarndammerstraat behouden blijven. Er is nog meer goed nieuws: ook de bibliotheek in Buitenveldert blijft open, dankzij een nieuw en voordelig huurcontract. Dat laatste was wel een vereiste, legt Berendse uit. “We hebben een begroting van 27,5 miljoen euro, maar ruim een derde van dat bedrag zit in de huisvesting. Dan is er nog geen boek uitgeleend.”

Die spreiding over de stad is een heilige opdracht van de OBA. Berendse: “Met het stadsbestuur hebben we ooit het uitgangspunt afgesproken dat er voor elke 30.000 inwoners een vestiging van de OBA moet zijn. Wij groeiden mee met de stad. Dat principe is op de helling komen te staan, toen de stadsdelen veel van hun taken moesten inleveren. Zij namen daarin vroeger het voortouw door in plannen voor nieuwe wijken ook een bibliotheek op te nemen. Dat automatisme is verdwenen.”

De OBA-directie is wat dat betreft blij met de uitspraak van burgemeester Femke Halsema, die vorige week in de zogenoemde state of the region voor de metropoolregio een lans brak voor leefbare wijken met ‘een bieb, een buurthuis en een basketbalveld’. “Dat is precies zoals wij het ook zien,” zegt Berendse. Dat geeft moed voor de gesprekken over de structurele bezuiniging van anderhalf miljoen euro, die op dit moment weliswaar is afgeblazen, maar vooralsnog wel in de boeken blijft staan.

Halsema kondigde eerder dit jaar ook de komst aan in 2025 van de OBA Next op de Zuidas, als een van de cadeaus voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam. De oplevering van het fysieke gebouw is nu met twee jaar uitgesteld, maar Berendse benadrukt dat de digitale ambities onverminderd van kracht zijn. “Onze grote droom is dat we in 2025 alle Amsterdammers een persoonlijke digitale omgeving kunnen aanbieden. Die ze overal kunnen gebruiken, waar ze ook zijn, waar ze ook inloggen.”

De OBA Next staat voor de toekomst van de stad, zegt Berendse. “De Zuidas heeft nu het profiel van het zakenkwartier, maar over tien, vijftien jaar is het gebied een tweede centrum in de stad. Dan hebben we een historisch binnenstad en een kenniscentrum waar de wetenschapswereld zit, de creatieve industrie en de technologie. Daar hóórt een vestiging van de OBA te zijn. We willen dicht bij de mensen in de buurten zitten, maar we willen ook op een plek zijn waar jonge Amsterdammers zich naar toe werken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden