Nuonweg volgend jaar weer open

De gemeenteraad van Diemen heeft de weg vrijgemaakt voor het openstellen van de Nuonweg. Er kan daardoor worden begonnen met het verbreden van de weg waardoor auto’s zonder omrijden het Maxis-terrein kunnen bereiken.

Marc Kruyswijk
De Nuonweg in 2014, vlak voordat hij dicht ging. Beeld Jean-Pierre Jans
De Nuonweg in 2014, vlak voordat hij dicht ging.Beeld Jean-Pierre Jans

De gemoederen lopen al langer hoog op tussen Amsterdam en Diemen over de Nuonweg, die eigenlijk de Overdiemerweg heet. Maar nu de gemeenteraad het plan tot openstelling van het Diemense college heeft goedgekeurd, lijkt niets een herinrichting meer in de weg te staan. De verwachting is dat de weg volgend jaar daadwerkelijk kan open gaan.

De herinrichting bestaat uit een verbreding van de Overdiemerweg, maar houdt ook in dat er een vrijliggend fietspad wordt aangelegd. Automobilisten moesten in veel gevallen vijftien kilometer omrijden, om de nog geen anderhalve kilometer tussen IJburg en de Maxis te overbruggen.

Fietsers

De openstelling van de Overdiemerweg maakt volgens de gemeente Amsterdam Muiden en Weesp beter bereikbaar voor met name fietsers en zorgt ervoor dat scholieren uit Muiden en omgeving veilig op de fiets naar hun school op lJburg kunnen.

Met de openstelling wordt de Maxis rechtstreeks bereikbaar voor bezoekers uit IJburg. Voor mensen uit Diemen komt er naar de Maxis een andere route via de Uyllanderbrug en de dan geopende Nuonweg. Op de terugweg kunnen Diemenaren dan dezelfde route volgen en hoeft niet meer omgereden te worden via Muiden en de A1.

Pampusweg

Na openstelling van de Overdiemerweg kan de aansluiting met de Pampusweg worden aangepast, waardoor het laatste stukje busbaan tussen Almere, Muiden, Weesp en IJburg een volledig vrije busbaan wordt. De bestaande Maxisweg is dan alleen toegankelijk voor openbaar vervoer.

De problemen begonnen toen in 2009 de brug aan de oostelijke zijde van IJburg in gebruik werd genomen door bus 66. Om te voorkomen dat ander verkeer er gebruik van zou maken, werd aan het begin van de brug een hek met een bussluis geplaatst. Verderop werd gereden via de met klinkers bestrate Overdiemerweg, de dienstweg van de elektriciteitscentrale van Nuon.

Omdat automobilisten uit IJburg in verband met filevorming bij de Enneüs Heermabrug massaal toch van de brug gebruik maakten, waarbij het hek werd verwijderd en om de bussluis heen werd gereden, besloot men later alsnog dat ook het gewone verkeer van de brug gebruik mocht maken. Sinds juli 2014 is dat verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden