Amsterdam Bewaar

Nokia in gevecht met Blackberry

Microsoftproducten als Word, Excel en PowerPoint zullen in de loop van volgend jaar beschikbaar komen voor verschillende smartphones van Nokia. Foto GPD
Microsoftproducten als Word, Excel en PowerPoint zullen in de loop van volgend jaar beschikbaar komen voor verschillende smartphones van Nokia. Foto GPD © UNKNOWN

NEW YORK - De Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia heeft zijn positie op de zakelijke markt verstevigd met een alliantie met softwaregigant Microsoft. Beide partijen kondigden woensdag aan dat de kantoorsoftware van Microsoft beschikbaar komt voor de Nokia-telefoons.

Nokia maakte er geen geheim van tegen welke partij de alliantie zich richt: Research In Motion. Dit Canadese bedrijf rukt sterk op met zijn Blackberry-telefoons voor zakelijke gebruikers. ''Ik denk niet dat de Blackberry de concurrentie heeft gezien die wij nu kunnen bieden'', zei Nokia-bestuurder Robert Andersson.

Microsoft maakt onder meer populaire producten als Word, Excel en PowerPoint, die zijn gebundeld in een Office-pakket. Deze zullen in de loop van volgend jaar beschikbaar komen voor verschillende smartphones van Nokia.

De Blackberry is sterk opgekomen doordat die door ingenieuze software gemakkelijk zakelijke e-mail kan weergeven. Met de software op de telefoon is het ook mogelijk om Office-documenten te openen en te bewerken. Microsoft en Nokia gaan nu een stap verder door deze integratie online door te voeren. Werknemers kunnen daardoor vanaf elke plek gezamenlijk aan documenten gaan werken.

Nokia en Microsoft zijn ook concurrenten van elkaar met besturingssoftware voor mobiele telefoons. Dat zullen zij blijven, zo benadrukten ze woensdag.

Nokia heeft inmiddels wereldwijd zo'n tweehonderd miljoen smartphones verkocht. Het bedrijf heeft wel marktaandeel verloren aan Research In Motion. Nokia heeft ook stevige concurrentie van de iPhone van Apple.

Microsoft heeft op zijn beurt last van concurrerende kantoorsoftware van Google. Het concern besloot daarom al om volgend jaar Office-producten gratis op internet aan te bieden voor consumenten. (ANP/AFP/RTR)