Amsterdam Bewaar

Nog twee horecazaken in aanmerking voor 24-uursvergunning

Onder meer Radion in West heeft op dit moment een 24-uursvergunning.
Onder meer Radion in West heeft op dit moment een 24-uursvergunning. © De Fotomeisjes

Nog twee Amsterdamse horecazaken kunnen dit jaar een 24-uursvergunning krijgen. Per 1 mei stelt de gemeente een nieuwe aanvraagronde hiervoor open.

Op dit moment telt de stad acht zaken die een 24-uurshorecavergunning hebben. Vorig jaar werd er zo'n vergunning verstrekt aan Cruquiusgilde in Oost en De School en Radion in West. Ook de nog te openen Toren Overhoeks mag straks 24 uur per dag open zijn. Daar komen er dus nog twee bij.

Bij de nieuwe aanvraagronde zijn opnieuw ook danceconcepten welkom. Eerder stelde de gemeente een maximum hieraan, vanwege de concurrentiepositie tegenover andere uitgaanszaken. Veel initiatieven bleken echter een mix te zijn tussen muziek, dansen en eten en werden door het maximum beperkt in hun plannen. 

12 dagen
Naast de nieuwe 24-uursvergunningen, komt er mogelijk ook een vervolg van de 12-dagenregeling, die tot 1 juli loopt. Hierbij kregen uitgaansgelegenheden op het Rembrandt- en Leidseplein de mogelijkheid om 1 keer per maand, 12 keer per jaar de deuren 24 uur lang te openen. Andere horecazaken in de stad kunnen dat 5 keer per jaar, maar zij zouden dit vaker willen kunnen. Er wordt nu gekeken of dit mogelijk is en of dit niet leidt tot overlast. 

De ronde van 24-uursvergunningen die volgende maand begint, is de laatste van de proef van vijf jaar. Eind 2016 worden de 24-uursvergunningen geëvalueerd.