Nieuws

Nog negen personen vast na demonstratie Museumplein

Van de dertig personen die zondag zijn opgepakt bij een demonstratie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen, zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit.

Het Parool
Een betoger wordt aangehouden op de Van Baerlestraat. Beeld Eva Plevier
Een betoger wordt aangehouden op de Van Baerlestraat.Beeld Eva Plevier

De politie meldt dat de overige verdachten zijn heengezonden met onder meer een boete of strafbeschikking. Twee van hen moeten zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

De arrestanten kwamen samen met duizenden andere betogers af op een niet toegestaan protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. Zondagmiddag net na enen ging het mis: na gehoor te hebben gegeven aan het bevel om het Museumplein te verlaten, stuitten de demonstranten in de richting van de Van Baerlestraat op een linie van politie. De ‘koffiedrinkers’ waren op weg naar het Westerpark, waar de Amsterdamse afdeling van Forum voor Democratie de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen aftrapte.

In het tumult dat ontstond, maakte de politie gebruik van de wapenstok en werd een demonstrant te grazen genomen door een politiehond, die de arm van de man niet losliet. Beelden daarvan gaan rond op Twitter.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er online diverse klachten binnengekomen over het optreden van de Mobiele Eenheid. Ze benadrukt dat dit geen officiële klachten zijn.

De betoger die door een politiehond werd gebeten, is aangehouden en behandeld in het ziekenhuis. Het incident is gemeld bij de leidinggevende van de hondengeleider en er wordt een proces-verbaal opgemaakt, aldus de woordvoerder. De hond werd ingezet toen volgens de politie enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen wilden breken. Vier agenten raakten daarbij gewond.

Noodbevel

Zo’n tweehonderd mensen werd zondag de toegang tot de stad ontzegd op basis van het door burgemeester Femke Halsema afgegeven noodbevel. De politie heeft in zo’n geval aanwijzingen dat mensen in bepaalde auto’s of busjes van plan zijn om naar de demonstratie te reizen, meldt Halsema’s woordvoerder. Blijkt bij een doorzoeking dat dit ook het geval is, bijvoorbeeld omdat er protestborden of bivakmutsen worden gevonden, dan moet de chauffeur rechtsomkeert maken.

Onder hen die toegang tot de stad werd ontzegd, waren leden van diverse zogeheten ‘Defendgroepen’, die volgens de politie met wapens naar het Museumplein wilden komen en bereid waren geweld te gebruiken. Zij hadden volgens de politiewoordvoerder onder meer messen en gezichtsbedekkende kleding bij zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden