Nog meer huizen op de NDSM-werf, maar ook ruimte voor groen

Op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord worden nog eens tweeduizend woningen extra gebouwd. Om dat te compenseren komt op het andere deel van het terrein meer ruimte voor groen en sport.

Michiel Couzy
De NDSM-werf tijdens festival Digital. Foto is genomen vanaf de oostkant, waar het groen komt.  Beeld ANP
De NDSM-werf tijdens festival Digital. Foto is genomen vanaf de oostkant, waar het groen komt.Beeld ANP

We kunnen veel zeggen van het NDSM-terrein in Noord, maar niet dat het groen is. De voormalige werf, die tot in de jaren tachtig het centrum was van de Amsterdamse scheepsbouw, staat nog altijd vol met industriële gebouwen. Die hebben inmiddels nieuwe bewoners gekregen, zoals muziekzender MTV, de bedrijven in de kantoorgebouwen op het voormalige Kraanspoor en horeca als Noorderlicht en Pllek. Al deze nieuwe bewoners hebben de werf, die jarenlang vrijwel leeg stond, tot leven gewekt. Na de ondernemers komen de bewoners: op het terrein verrijzen duizenden woningen.

Maar bomen groeien er nauwelijks.

Meer huizen

Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft deze week besloten om meer woningen te realiseren op de scheepswerf. In de oorspronkelijk plannen was sprake van 2500 woningen.

Daar komen er nog eens tweeduizend tot 2500 huizen bij, zo staat in het nieuwe bestemmingsplan dat is vastgesteld door het gemeentebestuur. Die komen vooral aan de westkant, dat wil zeggen: met de rug naar het IJ, links van de IJ Kantine. Door dichter op elkaar te bouwen, is er plek voor meer huizen.

Sport

Aan de oostkant, dus aan de rechterkant van de aankomstplek van de ponten, met de rug naar het IJ, komt meer groen. “De afgelopen jaren zijn in de omgeving van de NDSM-werf veel meer woningen gebouwd dan we vooraf voorzagen,” zegt wethouder Marieke van Doorninck. “Hierdoor neemt ook de behoefte aan publieke, groene, open ruimte voor sport en ontspanning toe. Daarom willen we de NDSM-werf radicaal vergroenen.”

Hierbij wordt ook gedacht aan sportvoorzieningen. De wethouder laat onderzoek doen naar de mogelijkheden voor groen en sport op het terrein. Dat moet eind dit jaar gereed zijn. Omwonenden kunnen nog reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden