Amsterdam Bewaar

Nog geen schot in onderhandelingen tussen bonden en KLM

Nog geen schot in onderhandelingen tussen bonden en KLM
© ANP

Ondanks de uitgestoken hand van KLM zit het cabineconflict bij  de maatschappij muurvast. FNV voelt niks voor bemiddeling in de pensioen- en cao-ruzie.

'We gaan niet bemiddelen over problemen die KLM zelf heeft gecreëerd.' De grootste cabinebond, VNC, wacht voorstellen af.

Maandag zei operationeel topman René de Groot in het Parool dat KLM bereid is om een onafhankelijk bemiddelaar in te schakelen om een al meer dan een jaar spelend conflict over de cabinepensioenen op te lossen.

Mediation
Daartoe is VNC, de grootste cabinebond, volgens voorzitter Annette Groeneveld niet bereid, maar ze voelt wel iets voor bemiddeling in het totale conflict tussen KLM en de cabinebonden. "Als De Groot met voorstellen komt voor mediation om uit deze patstelling te komen, dan zullen we daar naar luisteren."

Voor alleen bemiddeling in het pensioenconflict voelt de bond niets. "Wij gaan niet eventjes met KLM zitten polderen, met wat er nu allemaal gebeurt. Daar deugt helemaal niets van. Wij hebben vorig jaar al vastgesteld dat de greep in onze pensioenpot niet voldoet aan de afspraken. Wij hebben een alternatief neergelegd, maar daar wil KLM niet over praten. Wij zijn daarom uiteindelijk naar de rechter gestapt. Ik vind het vreemd dat KLM dan nu met een voorstel voor mediation komt."

Het schrappen van een bemanningslid was voor ons het breekpunt.

Zakaria Boufangacha, vakbondsbestuurder FNV

KLM wil met haar voorstel proberen om VNC en FNV Cabine weer om de tafel te krijgen, zodat onderhandeld kan worden over een nieuwe cao, verdere bezuinigingen een betere winstdeling en een vrijwillige vertrekregeling voor cabinepersoneel. Met FNV had de maatschappij globaal al overeenstemming bereikt.

"Wij hebben heel lang met KLM gepraat over een nieuwe cao en waren het op hoofdlijnen met elkaar eens," zegt bestuurder Zakaria Boufangacha. "Maar toen nam KLM eenzijdig de maatregel om op 40 procent van de intercontinentale vluchten een bemanningslid te schrappen. Dat was voor ons het breekpunt." Met de 'noodmaatregel' wil KLM de benodigde 15 miljoen euro bezuinigingen alsnog halen.

VNC wil helemaal niet over een cao praten zolang het pensioenconflict niet is opgelost. "Ik begrijp niet, dat KLM niet begrijpt dat we niet gaan praten over 15 miljoen euro bezuinigingen als de maatschappij al 50 miljoen euro pensioengeld in eigen zak houdt. Dan worden we van twee kanten gebeten." Een poging om de 'noodmaatregel' van tafel te krijgen, leverde maandag na uren overleg tussen KLM en VNC niets op.

Circa 600 cabinemedewerkers deden maandag al mee aan werkonderbrekingen die door FNV Cabine waren georganiseerd, nadat de bond zich solidair had verklaard. "Wij zijn meer van het overleg," zegt Groeneveld. "In de zeventig jaar dat we bestaan hebben we nog nooit het werk neergelegd. Het zegt iets dat KLM het zo ver laat komen. Dit is voor ons het dieptepunt."

Lees ook: FNV Cabine verwacht ruim 600 actievoerders tegen KLM