Nog eens twee scholen gaan over op afstandsonderwijs

Het Geert Groote College en het Fons Vitae Lyceum gaan over op afstandsonderwijs omdat het aantal coronabesmettingen in de schoolgebouwen te hoog oploopt. De scholen zien besmettingen onder zowel de leerlingen als de leraren.

Het Parool
Fons Vitae Lyceum. Beeld Eva Plevier
Fons Vitae Lyceum.Beeld Eva Plevier

Rector Coralie Pluut van het Geert Groote College in Zuid laat in een brief weten deze beslissing te betreuren. Ze had de laatste week van het jaar graag anders afgesloten. Alle kinderen, op uitzondering van de examenklassen, volgen via een speciaal dienstrooster vanaf vrijdag online hun lessen. Examenkandidaten moeten nog herkansingen op school maken. ‘We hopen ze in januari weer in goede gezondheid te verwelkomen,’ schrijft Pluut.

Fons Vitae Lyceum

Ook het aantal besmettingen op het Fons Vitae Lyceum, ook in Zuid, loopt hard op. Met uitzonderingen van de examenklassen 5 havo en 6 vwo krijgt ook daar iedereen vanaf maandag online les. In sommige klassen waar al veel besmettingen waren, werd al afstandsonderwijs gegeven.

‘Juist omdat we de onrust rond de coronasituatie zien groeien bij zowel de medewerkers van de school als bij de leerlingen en de ouders, nemen we zelf de regie met deze maatregel,’ schrijft rector Simone de Kruijk. ‘Het is spijtig dat we zo vlak voor de vakantie dit besluit moeten nemen. Het ontneemt ons de kans om samen met de leerlingen het kalenderjaar feestelijk af te sluiten. Het is in lijn met de vele teleurstellingen van de afgelopen negen maanden.'

Leerlingen van het Fons Vitae Lyceum worden op 11 januari weer op school verwacht.

Eerder deze week werden het Barlaeus Gymnasium en het Berlage Lyceum al gesloten vanwege de oplopende besmettingen op school. Volgens Rob Oudkerk, voorzitter van de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen (OSVO), snakt iedereen op de middelbare scholen naar vakantie. “Niet alleen omdat iedereen uitgeput is, maar ook omdat die twee weken hopelijk ook de besmettingscijfers op scholen weer wat gaan drukken.”

Geen verlenging kerstvakantie

Het kabinet overwoog eerder om de kerstvakantie met een week te verlengen. Het Outbreak Management Team liet eind november weten die mogelijkheid te bekijken omdat scholen, en vooral bewegingen van leerlingen rondom de school, zorgen voor infectiehaarden. Ook deed de herfstvakantie de besmettingscijfers goed.

Experts verschilden echter van mening over de effectiviteit van een dergelijke verlenging. De kerstvakantie is een sociale periode en gevreesd werd dat mensen bij een verlenging elkaar juist meer opzoeken. Dinsdag werd duidelijk dat het plan daarom voorlopig van de baan is. Leerlingen worden na de feestdagen gewoon weer op school verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden