Nieuws

Nóg een kunstwerk van Streetart Frankey op de Dam vertelt blinden en slechtzienden over plein

Eerder verscheen er al een lego-versie van volkszanger André Hazes op de Dam, nu prijkt er ook een bronzen kunstwerk, een soort grote legosteen.

Het Parool
Het bronzen kunstwerk heeft bovenop ieder ‘plateautje’ een gebouw van de Dam in 3D, met tekst en braille. Beeld Jurre Rompa
Het bronzen kunstwerk heeft bovenop ieder ‘plateautje’ een gebouw van de Dam in 3D, met tekst en braille.Beeld Jurre Rompa

Het is een verwijzing ‘met een knipoog’ naar de betonblokken die eind 2017 als inrijbeperkende maatregel op de Dam zijn geplaatst.

“Ik wilde laten zien dat de betonblokken - waar anders niemand bij stilstaat - ineens een iconisch object kunnen worden waar mensen juist even de tijd voor nemen. Om te kijken, voelen, luisteren en te ervaren,” zegt kunstenaar Streetart Frankey.

Het bronzen werk heeft bovenop ieder ‘plateautje’ een gebouw van de Dam in 3D, met tekst en braille, zodat het plein ook zichtbaar wordt voor blinden en slechtzienden. Het gaat om de Nieuwe Kerk, de Bijenkorf, het Nationale Monument, het Koninklijk Paleis, maar ook minder bekende gebouwen als de Bisschop, het Reisbureau der Staatsspoorwegen en Gebouw Industria van de Koninklijke Industrieele Groote Club. Daarnaast geeft een QR-code op het blok toegang tot de audiotour ‘Ontdek de Dam’.

Streetart Frankey zegt zich ontzettend vereerd te voelen om weer wat te mogen ontwerpen. “Na zo’n lange tijd leegte, is het fantastisch om de Dam weer wat levendiger te zien en wat te kunnen maken voor al die mensen die deze prachtige plek weer bezichtigen.”

Wekelijks verschijnt in Het Parool een foto van een nieuw kunstwerk in Amsterdam van Streetart Frankey. Heb jij de werken al gespot? Bekijk ze hier.

Het kunstwerk is een knipoog naar de betonblokken die eind 2017 als inrijbeperkende maatregel op de Dam zijn geplaatst. Beeld Jurre Rompa
Het kunstwerk is een knipoog naar de betonblokken die eind 2017 als inrijbeperkende maatregel op de Dam zijn geplaatst.Beeld Jurre Rompa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden