Rechtzaak

‘Noffel’: ‘Waar zijn dan mijn berichten aan (moordenaar) Anouar A.?!’

Naoufal F., ‘Noffel’, beriep zich op de openingsdag van zijn proces over de liquidatie van de Iraans-Almeerse ‘Ali Motamed’ iéts minder vaak op zijn zwijgrecht dan in andere zaken, maar veel tekst had hij niet.

Paul Vugts
Noffel Beeld anp
NoffelBeeld anp

Met zijn nieuwe advocaat (Jan Huibers in plaats van Inez Weski) heeft Naoufal F. (38) kennelijk afgesproken niet op álle vragen te zwijgen, maar veel had ‘Noffel’ nog altijd niet te vertellen, in zijn gewatteerde roestbruine capuchonjas gezeten in de verdachtenbank in ‘de bunker’ in Osdorp.

Volgens justitie had hij 130.000 euro bloedgeld beloofd aan Amsterdammers Anouar A. (29) en Moreo M. (36), die vervolgens op 15 december 2015 de Iraans-Nederlandse elektricien ‘Ali Motamed’ doodschoten in Almere – waarvoor ze onlangs 20 en 25 jaar cel hebben gekregen.

Nadien bleek ‘Motamed’ in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi, in Iran ter dood veroordeeld voor de bomaanslag in Teheran waarbij in 1981 liefst 73 hooggeplaatsten uit het Iraanse regime waren vermoord.

Een mooi klusje

De Nederlandse veiligheidsdiensten stellen dat Iran de uiteindelijke moordopdracht aan Naoufal F. moet hebben gegeven, maar aangezien de veiligheidsdiensten hun informatie niet openbaar willen maken, speelt die kwestie in F.’s moordzaak maar een bijrol.

Basis onder het strafdossier is de aanname dat Naoufal F. de ‘Vieze’ was die een reeks versleutelde e-mailtjes verstuurde waarin de andere Amsterdamse crimineel Randall D. ‘een mooi klusje in Almere’ kreeg aangeboden voor ‘130’.

Het doelwit was al ‘gepost’ (geobserveerd) en het was eerst vooral van belang dat de crimineel een ‘osso’ (schuiladres) zou regelen in Almere.

De schutters verstopten zich na de liquidatie inderdaad in Almere, terwijl ze na de mislukte pogingen op 11 en 14 december terug naar Amsterdam-Zuidoost waren gereden.

Wie precies moest ‘slapen’ (dood moest) vonden Vieze en zijn gesprekspartner niet zo belangrijk.

Bro

(“Bro, een Turk hij werkt gewoon alles electro of zo hij rijd witte busje met eneco er op waar (waarom) hij moet slapen weet ik niet en wil niet eens weten hahahah simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles.”)

Het doelwit was overigens 56 jaar en als gezegd Iraniër.

Naoufal F. geeft nu wel toe dat hij versleutelde PGP-Blackberry’s gebruikte (Pretty Good Privacy), die ook bij hem zijn gevonden op zijn schuilplaats in Dublin, Ierland, maar hij ontkent stellig de ‘Vieze’ te zijn die al die berichtjes stuurde.

Waarom hij van die peperdure encrypte smartphones had?

F.: “Omdat ik in het verleden ben beschuldigd van zaken, (liquidaties in) de Staatsliedenbuurt en dat soort dingen. Eerder had ik ook gehoord dat bepaalde telefoons waren gehackt. Daarom heb ik besloten PGP’s te bestellen. Ik had meerdere toestellen, ja. Meerdere mensen gebruikten die.” F. ‘voelde zich ook niet meer veilig’ omdat media over hem berichtten.

Bijnamen

Wie die andere gebruikers van de PGP’s waren? ‘Noffel’ beriep zich op zijn zwijgrecht. Of hij de andere verdachten kende? Idem dito.

Aanklagers Eveline van der Burg en Koos Plooij hebben een dik dossier aangeleverd waaruit huns inziens zonneklaar blijkt dat Naoufal F. die ‘Vieze’ is, maar op alle bewijzen voor contacten en onderling gebruikte bijnamen en in de e-mails besproken voorvallen ging hij niet in.

Evenmin wilde hij wat zeggen over in het huis van zijn moeder gevonden brieven tussen, volgens justitie, hem en Randall D., toen ze zo’n elf jaar geleden allebei gedetineerd zaten.

Miljoenen PGP-berichten

Nou ja, soms wilde hij wél wat kwijt als dat in zijn voordeel leek.

“In elke krant lees ik dat er miljoenen PGP-berichten zijn onderschept. Waar zijn dan mijn gesprekken met Anoaur A., die voor de liquidatie is veroordeeld? Waar zijn die gesprekken dan, als ik hun de opdracht zou hebben gegeven? Dat lijkt me wel cruciaal voor een opdrachtgever.”

Randall D. werd in november 2015 gearresteerd voor de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom, een paar maanden tevoren in Zaandam. Zo kon hij volgens justitie de liquidatie van ‘Ali Motamed’ niet uitvoeren en nam Moreo M. zijn plaats in.

Belangrijk bewijs voor die theorie en voor de rol van ‘Noffel’ ontlenen de aanklagers aan heimelijke opnames met afluisterapparatuur die stiekem in de kleding van Randall D. was gestopt toen die in februari 2016 werd vrijgelaten. Hij sprak volop met andere criminelen en justitie ziet in de gesprekjes tal van bevestigingen dat Moreo M. namens hem moordde in opdracht van Naoufal F.

Over die opnames zal nog veel worden gezegd, omdat verschillende tolken verschillende vertalingen hebben gegeven.

Donderdagmiddag komen de officieren van justitie met hun requisitoir en hun strafeis tot besluit. Maandag zal advocaat Huibers voor F. pleiten.

De uitspraak is voorzien voor 18 juli.

Lees terug: alles over de beruchte ‘Noffel’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden