Nieuws

Nieuwe werf voor superjachten Royal Huisman in haven Amsterdam

Met Royal Huisman strijkt opnieuwt een superjachtenbouwer neer in de Amsterdamse haven. Of beter gezegd: in Zaandam, maar het Amsterdamse Havenbedrijf is eigenaar geworden van de grond.

Bart van Zoelen
De Zaanse scheepswerf Holland Jachtbouw Beeld ANP
De Zaanse scheepswerf Holland JachtbouwBeeld ANP

Huisman vestigt zich op de plek van de Zaanse scheepswerf Holland Jachtbouw. Dat bouwde hier tientallen privéschepen tot daaraan twee jaar terug abrupt een einde kwam met het overlijden van eigenaar Chris Gongriep.

Na zijn dood besloot zijn dochter de werf niet voort te zetten. Na het afbouwen van de laatste schepen - waaronder de 51 meter lange schoener Rainbow II - zou een streep worden gezet onder Holland Jachtbouw, waarmee 23 medewerkers hun baan zouden verliezen.

Het was al bekend dat Huisman het terrein en de drie scheepshallen voor schepen van tot wel 50 meter lang zou overnemen. Maar Huisman schrok twee jaar geleden nog terug voor het overnemen van Holland Jachtbouw, omdat het risico toen te groot werd geacht.

Koningin Máxima

De Amsterdamse haven is daarom tussenbeide gekomen en heeft de grond aangekocht. Het havenbedrijf ziet Huisman, een internationaal gerenommeerde bouwer van vooral zeiljachten, graag komen. De haven prijst zich gelukkig met de komst van superjachtenbouwers, want ze brengen ‘hoogwaardige werkgelegenheid, innnovatie en vakmanschap’ naar de stad.

In 2016 maakte ook Royal Van Lent ook al bekend naar Amsterdam te komen. Deze superjachtenbouwer is vooral bekend vanwege zijn kapitale motorjachten. Donderdag gaat de nieuwe scheepswerf van Royal Van Lent aan de Basisweg officieel open in aanwezigheid van Koningin Máxima.

Royal Huisman komt graag naar de Amsterdamse haven omdat het een mooie aanvulling vormt op de scheepswerf in het Overijsselse Vollenhove. In Zaandam wil het ook nieuwe jachten maken, maar door de nabijheid van Amsterdam is de aanwinst ook zeer aantrekkelijk als uitvalsbasis voor grote onderhoudsbeurten, makkelijk bereikbaar voor de vermogende eigenaar via Amsterdam en Schiphol.

Superjachtenbouw

Vandaar ook de ambitie van de Amsterdamse haven om een ‘hub’ voor superjachtenbouw te worden. “Deze regio wordt als zeer aantrekkelijk ervaren door bedrijven uit de jachtbouw vanwege hoogwaardig geschoold personeel, een internationale luchthaven en natuurlijk de ondernemerszin,” zegt havendirecteur Koen Overtoom.

Ook de gemeente Zaanstad toont zich in een persbericht blij met de komst van Huisman. De extra arbeidsplaatsen zijn zeer welkom. “Scheepsbouw is al sinds de tijd van de VOC geworteld in de Zaanstreek,” zegt wethouder Gerard Ram.

Rond de scheepswerf geeft het bovendien weinig overlast, zodat die de ontwikkeling van Achtersluispolder tot een gemengd gebied voor woningbouw en bedrijven niet in de weg staat. In de Achtersluispolder, boven de Coentunnel en op de rand van Zaanstad en Amsterdam-Noord, moet ook de toeristisch te bezoeken nieuwe chcocoladefabriek van Tony’s Chocolonely komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden