PlusExclusief

Nieuwe video van optreden bij Amsterdamsch Studenten Corps: halfnaakte vrouwen die op mannenhoofden bonken

Er is een nieuw filmpje opgedoken van het lustrumfeest van het Amsterdamsch Studenten Corps. De vereniging zegt dat ze de ‘act’, waarin halfnaakte vrouwen op mannenhoofden bonken, onderzoeken. (Let op: De video bevat expliciete beelden)

Raounak Khaddari

In de video zijn twee vrouwen met ontbloot bovenlijf te zien. Met alleen een gescheurde panty en kleine strings aan bouncen ze geknield op een beat terwijl twee mannen onder hen liggen en met hun gezicht tegen hun billen bonken. Dit gebeurde afgelopen week tijdens het 34ste lustrum van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.) op een vol podium ten overstaan van een plein met honderden corpsleden.

Het optreden was een ingehuurd optreden van het Amsterdamse corps, zegt rector Heleen Vos. “We zijn nog bezig met onderzoeken hoe dit precies geprogrammeerd kon worden.”

Tijdens het ‘optreden’ maakten de aanwezige mannen video’s en foto’s en werd er gelachen en gejuicht toen de act werd opgevoerd.

Weinig veranderd

Het maakt duidelijk dat er nog weinig veranderd is bij het studentencorps, dat noodgedwongen een cultuurverandering aankondigde nadat vorig jaar alle bestuursbeurzen door onderwijsinstellingen werden teruggetrokken. Toen ging het om fysieke mishandelingen en vernederingen tijdens ontgroeningen.

Het lustrumfeest dat van 16 tot 25 juli plaatsvond is een aaneenschakeling van grensoverschrijdend gedrag, erkent de rector. Honderden leden hebben geschokt gereageerd op de seksueel intimiderende, vrouwonvriendelijke en respectloze speeches die tijdens het herendiner werden gehouden.

‘Vrouwen zijn niks en niks meer dan een hoer’ en ‘Vrouwen zijn sperma-emmers’ zijn twee van de vele uitspraken die tijdens de speeches van het zogeheten herendiner, onderdeel van het lustrum, werden gedaan. Ook werd aangekondigd ‘de nekken van vrouwen te zullen breken om hun lul erin te steken’.

Weer geen beurzen

De leden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C/A.V.S.V., die onder vuur liggen vanwege hun vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens een bijeenkomst afgelopen weekend, leggen hun functie neer, werd dinsdagmiddag bekend. Ook de inschrijvingen die woensdag van start zouden gaan zijn opgeschort. Amsterdamse onderwijsinstellingen hebben laten weten dat ze ook het komende collegejaar geen beurzen verstrekken, omdat het vertrouwen niet hersteld is.

Burgemeester Halsema wil onderzoeken welke maatregelen ze kan treffen ‘met als uiterste consequentie het (tijdelijk) intrekken van de exploitatievergunning van sociëteit’.

“Het gedrag van een deel van de mannelijke leden van het A.S.C. afgelopen zondag is onaanvaardbaar en volstrekt verwerpelijk. De vereniging moet een veilige omgeving zijn voor huidige en nieuwe leden, in het bijzonder voor jonge vrouwen.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden