Amsterdam Bewaar

Nieuwe theorie over MS: het begint in de hersenen, niet in het immuunstelsel

Jeroen Geurts is ervan overtuigd dat hij iets op het spoor is. 'Maar als mijn zienswijze niet klopt, heb ik geen probleem die te herzien. Dat is wetenschap'
Jeroen Geurts is ervan overtuigd dat hij iets op het spoor is. 'Maar als mijn zienswijze niet klopt, heb ik geen probleem die te herzien. Dat is wetenschap' © Anneke Hymmen

VUmc-wetenschapper Jeroen Geurts is vandaag onderscheiden met de Ammodo KNAW Award, goed voor 300.000 euro. Hij formuleerde een afwijkende theorie over multiple sclerose (MS).

Het kan een volledige omslag blijken te zijn in de kijk op de zenuwaandoening multiple sclerose, of een slag in de lucht. Jeroen Geurts (Berg en Terblijt, 1978) hoopt uiteraard op een grote doorbraak, maar mocht hij ongelijk hebben, dan zal hij op het podium klimmen en zijn ongelijk zonder scrupules erkennen.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik iets op het spoor ben," zegt de wetenschapper die ook columns schrijft in NRC Handelsblad. "Maar als mijn zienswijze niet klopt, heb ik geen probleem die te herzien.