PlusReportage

Nieuwe terrassen: pielen en passen tot op de centimeter

Ze leken zo duidelijk, de coronaregels voor de horeca, maar de terrasplannen worden massaal teruggestuurd. Niemand lijkt te weten hoe de regels precies uitvallen, ook de overheid niet.

Herman Stil
Cafébazen uit de Reguliersdwars­straat hebben een proefopstelling gemaakt. Beeld Eva Plevier
Cafébazen uit de Reguliersdwars­straat hebben een proefopstelling gemaakt.Beeld Eva Plevier

“Eerst moesten we twee keer 1,80 meter doorloopruimte vrijhouden,” zegt voorzitter Eward Koning van de BIZ Reguliersdwarsstraat. “En gisterochtend kregen we doodleuk te horen dat het voor de zekerheid toch maar 4,60 meter wordt. Dan kan je hier de hele straat meteen weer sluiten. Dan wordt het een terrasinkrimping.”

De ondernemers in de uitgaansstraat praten al twee weken met ambtenaren over de herstart. “Dat ging goed, totdat je de plannen indient en je ze terugkrijgt met de eis dat er voor elk terras tot op de centimeter nauwkeurig moet worden aangeven hoe de situatie was en hoe hij gaat worden. En dat voor 43 terrassen apart. Terwijl juist is beloofd dat gezamenlijke plannen bevoordeeld worden.”

De straat nodigde daarop de gebiedsmakelaars, ambtenaren met kennis van de buurt, uit om te komen kijken. “Maar dat mocht niet, zeiden ze. Vanwege de corona moeten ze thuiswerken.” Dus stallen de ondernemers hun terras nu demonstratief alvast op proef uit, met de centimeter in de hand.

Klagende bewoner

Het is meten en schuiven bij pizzeria Il Primo, aan de smalste kant van de Reguliersdwars het stuk waar nog wel auto’s mogen rijden. “Ik heb hier normaal negen tafeltjes staan, de meeste tweetjes,” zegt de ondernemer. “Nu haal ik er misschien vijf, met een extra rij er voor. Die komt dan wel op de rijbaan, maar met net voldoende afstand tot de overzijde.”

“Het voelt een beetje alsof we voor de gek zijn gehouden,” zegt Eveline Doornhegge van Horeca Nederland Amsterdam. “Voorschriften die volstrekt duidelijk zijn, worden bij verschillende plannen verschillend geïnterpreteerd. Er zijn al gebiedsmakelaars die voorstellen afwijzen, omdat er onvoldoende overleg met bewoners en naaste ondernemers zou zijn geweest. De één wil een verslagje, de ander ondertekende verklaringen. En we weten allemaal dat overal wel een bewoner is die overal tegen is. Kan die dan de hele boel ophouden? We moeten zo ver mogelijk wegblijven van die mediation die in deze plannen zit. Dat gaat weken duren.”

‘Redelijke opstelling van iedereen’

“Wij hebben de laatste weken een procedure bedacht om zo flexibel mogelijk al die initiatieven te beoordelen, nog voordat we wisten hoe die regels eruit zouden zien.” zegt voorzitter Mascha ten Bruggencate van stadsdeel Centrum. “ Nu kunnen we ze pas echt beoordelen. Maar we gaan niet vanaf maandag direct handhaven op de centimeter.”

“Ik verwacht een redelijke opstelling van iedereen, ook van onszelf en van bewoners. Het is ook in het belang van ondernemers dat ze van tevoren dat gesprek met bewoners aangaan.”

Het stadsdeel wordt nu overspoeld met plannen. “We vergaderen daar twee keer per week over; we hebben nu 25 plannen doorgesproken en de volgende 25 doen we snel,” zegt de bestuursvoorzitter. “Soms vragen we aanpassingen. Wij zijn ons ervan bewust dat haast is geboden. Ik reken erop dat we binnen twee weken al vergevorderd zijn.”

Geert de Natris van restaurant Garlic Queen in de Reguliersdwarsstraat ziet het desondanks somber in. Hij heeft net uitgemeten dat er maximaal vier tafeltjes met elk twee stoelen op zijn terras passen. “Normaal kan ik er twaalf man hebben. Binnen ga ik van 32 naar zestien. Normaal doe ik op een volle avond 1500 euro, nu misschien de helft. Maar mijn maandhuur van 4000 euro is alleen uitgesteld. Op deze manier halen we de winter niet.”

Overal plannen

Overal in de stad maken winkeliersverenigingen en straatmanagers plannen, onder meer voor de Nieuwmarkt, het Leidseplein (uitbreiding van de terrassen aan de oostkant) en Rembrandtplein (op het middenterrein) voorstellen ingediend. Ook zijn er plannen voor het Beursplein, het Oudekerksplein, de Van Woustraat en het Spiegelkwartier.

Maar ook wordt ruimte gezocht in winkelstraten. Zo willen winkeliers en horecaondernemers de Utrechtsestraat tijdelijk autovrij maken, zodat coronamaatregelen nageleefd kunnen worden ondanks de ondiepe winkels.

Als het aan de ondernemers van de Negen Straatjes ligt, wordt de hele buurt ‘gedeelde ruimte’. “De voetganger wordt de baas,” zegt straatmanager Lony Scharenborg. “Maar we willen de auto’s niet kwijt. Die zorgen er juist voor dat fietsers en scooters het rustig aan doen.”

Bewoners denken volgens haar mee. “Die komen ook met creatieve plannen, waarbij ze zelf buiten zitten en bij de horeca te bestellen. Zij hebben er ook belang bij dat die zaken het overleven. Wat voor straat krijgen ze anders?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden