Nieuwe stenen gelegd ter herdenking van nazi-slachtoffers

Stichting Stolpersteine gaat verder met het leggen van stenen ter herdenking van Nazi-slachtoffers in Amsterdam. Deze en volgende week worden op verschillende plekken in de stad stenen gelegd.

Het Parool
De Stolpersteine liggen door de hele stad. Beeld Stichting Stolpersteine
De Stolpersteine liggen door de hele stad.Beeld Stichting Stolpersteine

De leggingen waren uitgesteld vanwege het coronavirus, maar kunnen nu, met inachtneming van de nog geldende maatregelen, toch doorgaan. Dinsdag werd er al een steen gelegd op de Hobbemakade. Woensdag volgt er een op de Transvaalkade en ook donderdag worden er stenen gelegd op verschillende plekken in de stad.

In Amsterdam liggen momenteel zo’n 650 zogenoemde Stolpersteine ter herinnering aan de Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord. Stichting Stolpersteine, die sinds dit jaar verantwoordelijk is voor het leggen van de herdenkingsstenen, wil het aantal in Amsterdam met nog eens duizenden stenen uitbreiden.

Niet alleen Joodse slachtoffers komen in aanmerking, maar ook voor de Amsterdamse verzetsmensen, homo’s, Jehova’s getuigen, gehandicapten, vrijmetselaars en andere groepen die door de Duitse bezetter werden vervolgd. Iedereen die een Stolperstein wil laten leggen, kan daarvoor een aanvraag doen op de website van de stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden