Amsterdam Bewaar

Nieuwe spelregels voor zelfbouwkavels

Op het Zeeburgereiland stonden bewoners in 2014 weken in de rij voor zelfbouwkavels.
Op het Zeeburgereiland stonden bewoners in 2014 weken in de rij voor zelfbouwkavels. © ANP

De spelregels voor het verkrijgen van zelfbouwkavels worden aangepast. In plaats van het 'wie het eerst komt wie het eerst maalt'-principe worden de zeer populaire kavels voortaan via een lotingsysteem vergeven.

De uitgifte van zelfbouwkavels leverde niet zelden absurd situaties op. Vorig jaar bivakkeerden tientallen mensen wekenlang in tenten en caravans op een modderig veldje in Amsterdam-Noord om maar een zelfbouwkavel te bemachtigen. Toen werden 130 kavels uitgegeven in vijf verschillende stadsdelen.  

De gemeente heeft een 'uitgebreide' evaluatie uitgevoerd naar de manier waarop de individuele zelfbouwkavels werden verdeeld. Hieruit bleek dat veel mensen voorstander zijn van loting. Aan die wens komt de gemeente nu tegemoet.  

Om speculatie tegen te gaan, wordt aan de kavels ook een 'woonplicht' toegevoegd. Gebleken is dat steeds vaker mensen meerdere kavels in bezit hebben, bedoeld om die met winst door te verkopen. De gemeente stelt nu als voorwaarde dat mensen die een kavel toegewezen krijgen ook daadwerkelijk op die plek gaan wonen.