Nieuwe identificatie-app biedt Amsterdammers meer privacy

Amsterdam komt met een nieuw online identiteitsbewijs. Met een app kunnen Amsterdammers zaken regelen met de gemeente en hun gegevens zouden daarbij beter worden beschermd.

Olaf Heyblom
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De app is anders dan DigiD, het online identiteitsbewijs voor contact met de overheid. Bij het gebruik van DigiD worden gegevens gedeeld die niet altijd van belang zijn voor het soort contact. Zo is het burgerservicenummer altijd zichtbaar.

Via de app, IRMA genaamd, deelt de gebruiker alleen noodzakelijke gegevens met de gemeente en is direct te zien welke gegevens dat zijn. Zo wordt bij bijvoorbeeld meldingen van overlast het burgerservicenummer niet gedeeld. Verder is het mogelijk om anoniem te blijven in situaties waar dit kan. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld met IRMA doorgeven in welke wijk zij wonen, zonder hun exacte adres prijs te geven. Dit kunnen zij gebruiken als ze mee willen stemmen voor ideeën voor hun buurt. Bovendien worden de gedeelde gegevens alleen opgeslagen op de telefoon van de gebruiker.

Privacy

Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) vindt het ‘belangrijk dat er op een veilige en verantwoorde manier met de data van Amsterdammers wordt omgegaan’. “Tegelijkertijd willen we onze dienstverlening verbeteren en voor iedereen toegankelijk maken. Privacy versus gemak lijkt soms een spanningsveld te zijn, maar niet als je kijkt naar IRMA en goed-ID. Je deelt alleen de hoogstnoodzakelijke gegevens, de app spreekt voor zich, data is niet centraal opgeslagen en je hebt goed inzicht wat je deelt en met wie.”

De app loopt vooruit op besprekingen in Eerste Kamer over de wet Digitale Overheid, die de komst van nieuwe apps naast DigiD mogelijk maakt. Zodra die er is, kan de app in gebruik worden genomen. Vanaf donderdag kunnen Amsterdammers de app, te downloaden in de appstore, al uitproberen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden