Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan werelderfgoedlijst Unesco

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn door VN-organisatie Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Simone van Zwienen
Muiderslot, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beeld ANP
Muiderslot, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.Beeld ANP

De toevoeging aan de lijst betekent dat onder meer Gorinchem, slot Loevestein en vele forten vanaf nu in één adem genoemd mogen worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal. De linie is met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, onderdeel van de Hollandse Waterlinies.

Unesco vergaderde maandagmiddag over verschillende ‘genomineerden’ voor de status van Werelderfgoed. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid kwam er groen licht. Een plek op de Werelderfgoedlijst betekent wereldwijde erkenning en heeft vaak een groot effect op het toerisme naar een gebied. De status biedt verder vooral veel extra bescherming. Ook zijn er fondsen beschikbaar voor onderhoud en reparatie. Op dit moment bestaat de lijst uit zo’n 1100 werelderfgoederen, waarvan elf Nederlandse.

Militair verdedigingswerk

De Nieuwe ­Hollandse Waterlinie werd in 1815 aangelegd als militair verdedigingswerk dat Holland moest beschermen tegen de vijand uit het oosten door hele stukken land kniehoog onder water te zetten. De linie strekte zich uit van Amsterdam tot in de Biesbosch. In 1880 volgde een uitbreiding met de Stelling van Amsterdam.

De 85 kilometer lange linie telt45 forten, 6 vestingen – Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis – en twee kastelen: slot Loevestein en het Muiderslot. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen. De stelling bood ook bescherming tegen hoog water in de rivieren. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.

Het Werelderfgoedcomité van de Unesco heeft ook De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe op de welijst geplaatst. De Koloniën van Weldadigheid zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel was om armelui uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland.

Drie nominaties

Omdat het comité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken, waarvan drie Nederlandse. Ook de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, in het grensgebied van Nederland en Duitsland staat op de lijst van het Werelderfgoedcomité. Hierover wordt morgen een besluit genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden