Nieuwe feestdag viert banden tussen New York en Amsterdam

New York viert voortaan op 8 april de historische banden met Amsterdam tijdens New Amsterdam Cultural Heritage Day.

Karlijn van Houwelingen
Burgemeester Femke Halsema bracht gisteren ook een bezoek aan homobar Stonewall Inn die een belangrijke rol heeft gespeeld in de homo-emancipatie in de VS. Beeld anp
Burgemeester Femke Halsema bracht gisteren ook een bezoek aan homobar Stonewall Inn die een belangrijke rol heeft gespeeld in de homo-emancipatie in de VS.Beeld anp

Het New Yorkse stadsbestuur wees de Amsterdamse dag maandag aan in aanwezigheid van burgemeester Femke Halsema, die in New York is voor een werkbezoek.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio liet verstek gaan, maar liet een afgevaardigde een bekendmaking voorlezen waarin de New Amsterdam Cultural Heritage Day wordt ingesteld.

"Het wordt een dag om de gedeelde cultuur van New York en Amsterdam te erkennen, die bestaat dankzij de manier waarop de Nederlanders de stad structureerden. Ze stonden toe dat mensen uit heel diverse plaatsen hiernaartoe kwamen en groeiden," zegt Pauline Toole, hoofd van het New Yorkse stadsarchief.

Aandacht
Amsterdam is 'echt heel vereerd', zei Halsema. Ze pleitte in het statige gebouw van de New Yorkse archiefdienst voor aandacht voor verhalen over het verleden, als spiegel voor huidige generaties en een bron van hoop. "Tegenwoordig zien we zeker in Europa dat de belangstelling voor geschiedenis verwatert en slechts nostalgie wordt."

Maandag, tijdens de eerste New Amsterdam Cultural Heritage Day, sprak schrijver Russell Shorto over Amsterdam en New York als twee bakens van verlichtingswaarden die onder druk staan. De open, tolerante geest van New York komt uit het relatief open, tolerante Amsterdam van de zeventiende eeuw, stelt Shorto.

Hij schreef er zijn befaamde boek Nieuw Amsterdam over. "New York was New York zelfs voordat het New York was, omdát het Nieuw-Amsterdam was, gesticht door Amsterdammers."

Opportunisme en winstbejag
Halsema benadrukte: "We moeten onze ogen ook niet sluiten voor het feit dat het opportunisme en het winstbejag van Amsterdammers zijn sporen heeft nagelaten in de vorm van slavernij en geweld richting de oorspronkelijke bewoners van dit gebied."

Tijdens het bezoek van Halsema is onder meer aandacht voor de stadsarchieven van Amsterdam en New York, die samenwerken aan het digitaliseren van archieven uit de zeventiende eeuw, toen Amsterdammers in de nieuwe wereld papieren sporen nalieten die in de New Yorkse archieven zijn opgenomen.

Inmiddels worden documenten uit oud-Nederlands vertaald met behulp van computers, in de hoop vertalingen beschikbaar te kunnen maken voor onderzoekers van over de hele wereld.

Burgemeester Femke Halsema met Russell Shorto (links) en consul Dolf Hogewoning (rechts). Beeld anp
Burgemeester Femke Halsema met Russell Shorto (links) en consul Dolf Hogewoning (rechts).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden