Nieuwe fabriek in Amsterdamse haven zet niet-recyclebaar afval om in methanol

In de Amsterdamse haven komt een fabriek die afval omzet in methanol, een bestanddeel voor biobrandstoffen. Het gaat om afvalhout, sloopafval en huisvuil dat niet op een andere manier te recyclen valt.

Bart van Zoelen
De Amsterdamse haven. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Amsterdamse haven.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De fabriek met de naam Advanced Methanol Amsterdam (AMA) verwerkt jaarlijks een berg afval die vergelijkbaar is met het huisvuil van 290.000 huishoudens. Daaruit zal de fabriek van het bedrijf Gidara Energy per jaar 87,5 kiloton methanol produceren.

Het gaat om het restant dat overblijft nadat sorteermachines alle herbruikbare bestanddelen uit het afval hebben gehaald. Dat wordt nu meestal verbrand, zodat daaruit nog wat energie wordt opgewekt. Dan gaat het bijvoorbeeld om kleine stukjes hout, papier, plastic en textiel. AMA verwerkt dit niet meer te recyclen restant tot pellets die onder hoge druk worden vergast. Daaruit kan methanol worden gemaakt.

Het is de bedoeling dat de fabriek er in 2023 staat. In de fabriek gaan 150 mensen werken en daarnaast nog eens 150 voor onder meer een kenniscentrum dat onderzoek gaat doen naar deze technologie. Die wil Gidara op basis van de ervaringen in Amsterdam dan weer gebruiken om vergelijkbare fabrieken op te zetten in Europa en Noord-Amerika, zegt Gidaradirecteur Wim van der Zande.

Minder milieubelastend

Methanol wordt normaliter gemaakt uit fossiele brandstoffen. Ook wordt als gevolg van deze fabriek minder afval verbrand. Vandaar dat deze techniek flink wat broeikasgassen uitspaart.

De uit afval teruggewonnen methanol is gewild bij oliemaatschappijen. Die zijn verplicht om tot 2030 langzaam maar zeker meer hernieuwbare methanol bij te mengen, zodat hun brandstoffen beetje bij beetje minder milieubelastend worden.

Uiteindelijk kan Gidara de methanol ook verkopen als grondstof voor de chemie of voor synthetische brandstoffen. Behalve methanol komt CO2 vrij, maar die wordt opgevangen en via een bestaande leiding doorgevoerd naar de tuinbouwkassen rond Aalsmeer en het Westland. De overige reststoffen worden gebruikt als bestanddeel in cement en beton. Anders dan bij de verbranding van afval blijft er geen restant over dat alleen nog maar bruikbaar is als bodemas.

BioPark

De fabriek vestigt zich op het BioPark, een nieuw deel van de haven dat speciaal is ontwikkeld voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Dat is een speerpunt van de Amsterdamse haven, waar ook al bedrijven werken aan synthetische vliegtuigbrandstof en brandstoffen gemaakt uit plasticafval.

Maar als vanouds wordt in de haven ook veel afval overgeslagen, bij afvalenergiebedrijf AEB en verschillende andere grote afvalverwerkers. “Het AMA-initiatief slaat een brug tussen afvalverwerking en de industrie voor hernieuwbare brandstoffen,” zegt Roon van Maanen van het Amsterdamse havenbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden