PlusExclusief

Nieuwe drugsvete slaat over naar Amsterdam

De schietpartij met automatische wapens in Amsterdam-Slotervaart zondag lijkt een vergelding voor eerder onderwereldgeweld. Een 27-jarige vrouw werd dodelijk getroffen. Anis B. (26), doelwit van de schutters, bleef ongedeerd.

Paul Vugts en Wouter Laumans
Het uitgebrande busje in de August Vermeylenstraat. Beeld Robert Spier
Het uitgebrande busje in de August Vermeylenstraat.Beeld Robert Spier

De aanleiding voor de wilde schietpartij zondagavond in de Maassluisstraat in de Amsterdamse wijk Slotervaart lijkt een conflict dat zich tot op heden voornamelijk afspeelde in Rotterdam, Breda en Dubai. De vete is daarmee naar Amsterdam overgeslagen.

Het stel Ayla Mintjes (27) en Anis B. (26) werd rond 19.40 uur in een sportieve zwarte Mercedes A-klasse door de twee schutters onder vuur genomen. Omwonenden hoorden het geratel van automatisch geweervuur.

Ayla, die achter het stuur zat, kon nog wegrijden, maar overleed ’s nachts in een ziekenhuis aan haar schotwonden. De schutters sprongen achter in een lichtgrijze Volkswagen Caddy, die snel wegreed. Die werd in de August Vermeylenstraat in brand gestoken – even noordwaarts, in Slotermeer. Achterin lagen automatische vuurwapens.

Martelcontainers

Doelwit Anis zou behoren tot de groep van de Nederlandse Iraniër Ali D., die ook wel ‘A1’ wordt genoemd. Meerdere goed ingevoerde bronnen gaan ervan uit dat de schietpartij verband houdt met het oorlogje dat de groep van Ali D. uitvecht met de groepering rond de inmiddels gedetineerde Rotterdammer Roger P., alias ‘Piet Costa’. Justitie beschouwt deze Roger P. als opdrachtgever van het bouwen van de martelcontainers die vorig jaar zijn aangetroffen in het Brabantse Wouwse Plantage, bedoeld voor criminele rivalen.

Het conflict tussen beide groepen draait om 130 miljoen euro. In onderschepte berichten wordt Ali D. ervan beschuldigd dat hij dat geld van Roger P. heeft gestolen. Ali D. zou door Roger P. zijn ontvoerd, maar na smeekbedes zijn vrijgelaten. Vervolgens werd op 10 mei 2020 Ibrahim ‘Ibo’ Azaim (25) geliquideerd in Rotterdam. Roger P. zag hem als een soort aangenomen zoon.

Na de liquidatie van Azaim beraamden Roger P. en consorten plannen om Ali D. in Dubai te laten arresteren door een corrupte overheidsdienst. Dat zou blijken uit berichtenverkeer dat door justitie aan hen wordt toegerekend. Uiteindelijk is dat plan niet uitgevoerd.

In beeld bij opsporingsdiensten

Ingewijden zien ook mogelijke verbanden tussen de schietpartij van zondag en de liquidatie van Serdar Ay, die in oktober is doodgeschoten in Osdorp. Hij was vrijwel zeker slachtoffer van een persoonsverwisseling: hij had in de nacht van 19 op 20 oktober de zwarte Volkswagen Polo geleend van een 33-jarige Amsterdams-Marokkaanse drugshandelaar. Die auto bleek te zijn gevolgd door de daders.

Doelwit Anis is al van jongs af in beeld bij de opsporingsdiensten vanwege een verscheidenheid aan misdrijven, ook samen met beruchte Amsterdamse criminelen. Hij was amper volwassen toen hij samen met de inmiddels in liquidatiezaken tot levenslang veroordeelde Hicham M. terechtstond voor woninginbraken en straatroof met geweld. Een jaar later werd hij beschuldigd van mishandeling, bedreiging, het vernielen van een ruit van een café en doorrijden na een aanrijding.

In 2015 zou hij iemand zwaar hebben mishandeld; in 2017 zou hij met anderen hebben geschoten bij een beroving, wat justitie kwalificeerde als poging tot doodslag.

Anis ontkent via zijn advocaat stellig ook maar iets met het conflict met ‘Piet Costa’ of met liquidaties te maken te hebben gehad.

‘Ayla gaat gemist worden’

Het slachtoffer van de schietpartij van zondag in de Maassluisstraat is de 27-jarige Ayla Mintjes uit Friesland. Haar vriend Anis B. was het vermoedelijke doelwit van de aanslag.

Mintjes werkte in een zonnestudio in Diemen. Daarnaast was de styliste bezig met het opzetten van haar eigen bedrijf, gespecialiseerd in de verzorging van wenkbrauwen. Ze verhuisde zo’n tien jaar geleden vanuit Friesland naar de omgeving van Amsterdam. Bekenden omschrijven haar als een opgewekte spring-in-’t-veld, maar ook als iemand die haar verleden in Friesland achter zich wilde laten.

Niet al te lang geleden verhuisde ze vanuit Zaandam naar een appartementencomplex aan de Maassluisstraat. Daar werd de zwarte Mercedes AMG die ze bestuurde zondagavond onder vuur genomen met automatische wapens. Ayla werd geraakt, maar wist naar het ziekenhuis te rijden. Daar overleed ze in de nacht van zondag op maandag aan haar verwondingen.

“Ayla gaat gemist worden,” zegt een vriendin. “Ze heeft een zwaar leven gehad, maar ze had een hart van goud.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden