Amsterdam Bewaar

Nieuwe directeur Ninsee wil impasse discussie slavernij doorbreken

Nieuwe directeur Ninsee wil impasse discussie slavernij doorbreken
© Roy Del Vecchio

De net aangetreden directeur van het slavernij-instituut Ninsee heeft Antoin Deul grootse plannen voor nieuw onderzoek. 'Over de holocaust bestaat geen verschil van mening. Over het slavernijverleden wel.'

'De discussie over het slavernijverleden bevindt zich in een impasse. Het onderwerp roept bij veel witte mensen weerstand en vermoeidheid op." vervolgt hij. 

Afhankelijk van de politieke windrichting in het land, werd de geldkraan van het kabinet naar het slavernij-instituut Ninsee de afgelopen vijftien jaar enthousiast open- en dichtgedraaid. Van ruime subsidies tot minimale middelen: de belangstelling voor de donkere bladzijden van het koloniale verleden heeft klaarblijkelijk ook een politieke kleur. 

Dit jaar heeft het ministerie van Sociale Zaken het instituut een royale subiside toegekend. Dat wordt door Deul gebruikt voor een nieuw onderzoek: een historische studie naar het debat in het parlement over de afschaffing van de slavernij.

Deul: "Het komend jaar gaan we het land in om met mensen te praten over alle emoties die rond de herinnering aan slavenhandel en slavernij hangen. In de hoop dat we een nieuwe start kunnen maken om het onderwerp op een normale manier de aandacht te geven die het verdient."

Lees verder: Antoin Deul: 'Goed om slavernijverleden overal te herdenken'