Amsterdam Bewaar

Nieuwe brugnamen: van Joes Kloppenburg tot Gerard Reve

Brug 264 over de Plantage Muidergracht, voorheen de Artisbrug, gaat voortaan door het leven als de Jules Schelvisbrug
Brug 264 over de Plantage Muidergracht, voorheen de Artisbrug, gaat voortaan door het leven als de Jules Schelvisbrug © Rink Hof

In Amsterdam zijn 1344 anonieme bruggen die nog geen officiële naam hebben. Daar komt heel langzaam verandering in: deze week stelde het college dertien nieuwe namen vast.

Brug 5, in de Oude Spiegelstraat over het Singel, heet voortaan de Joes Kloppenburgbrug, vernoemd naar de jongen die in 1996 in de Voetboogstraat om het leven kwam door zinloos geweld.

Iets verderop, bij brug 31 tussen de Herengracht en de Reguliersgracht, komt de Tante Saarbrug, genoemd naar de vrouw die meer dan 60 jaar bloemen verkocht op het Rembrandtplein.

Voor Sobibor-overlevende Jules Schelvis, die eerder dit jaar overleed, wordt afgeweken van het criterium dat een persoon tenminste vijf jaar overleden moet zijn. Hij krijgt brug 264, op de Plantage Middenlaan bij de Hortus Botanicus.  

En in Zuid, in het verlengde van de Tweede van der Helststraat, wordt  Gerard Reve geëerd met een brug.

Oproep
In Amsterdam zijn ruim 1300 naamloze bruggen die de komende jaren vernoemd gaan worden. Dat gebeurt op voordracht van Amsterdammers, die eerder dit jaar werden opgeroepen om met voorstellen te komen bij de Commissie naamgeving openbare ruimte (CNOR) van de gemeente.  

Die commissie komt vervolgens met een advies dat aan het college wordt voorgelegd. Zo werden deze week onder meer voor het centrum de Isa van Eeghenbrug, de Johan van Hulstbrug, de Sint Nicolaasbrug en de Diamantbewerkersbrug vastgesteld.

In Zuid worden er bruggen vernoemd naar Gustav Leonardt, Judith Leyster, Ben Ali Libi en de schildersfamilie Barbiers. Een brug in het Beatrixpark krijg de langste nieuwe naam: de Henriëtte van Heukelom van den Brandelerbrug, naar de in 1884 geboren pianiste en componiste. 

Nog 1296 bruggen te gaan
Vorige week kregen ook zeven bruggen in Oost een nieuwe naam en de bedoeling is dat er de komende weken nog 20 nieuwe namen worden vastgesteld.  

Nieuwe suggesties kunnen worden ingediend op de website van de commissie, want er is nog een lange weg te gaan. Op het eind van het jaar zijn nog steeds 1296 bruggen naamloos.