Amsterdam Bewaar

Nieuw-West heeft een 100 meter lang regenboogpad

Het pad meet honderd meter.
Het pad meet honderd meter. © Jacco Tuijn

Nieuw-West heeft een honderd meter lang regenboogpad gekregen, dat de acceptatie van homoseksuelen en biseksuelen in het stadsdeel moet bevorderen.

Het had eigenlijk een regenboogzebrapad moeten worden. Vorig jaar september diende PvdA-politica Münire Manisa (27) een motie in voor de aanleg van een kleurig zebrapad. Het werd destijds met algemene stemmen aangenomen.

Maar een zebrapad bleek niet ideaal. Manisa: "Een regenboogzebrapad heeft niet dezelfde status als een klassiek zebrapad. Auto's zijn niet verplicht te stoppen maar voetgangers denken wel te kunnen oversteken. Dat zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren." Vandaar dat er voor een pad is gekozen.

18.000 bezoekers
Een pad dat wel honderd meter meet en recht voor de deur van Station Sloterdijk prijkt. Een geweldige locatie, volgens Manisa. "Er komen daar dagelijks 18.000 bezoekers langs."

Zo'n drukke plek was voor de politica een vereiste want de belangrijkste reden dat de kleurrijke strepen er kwamen, is dat zoveel mogelijk mensen gaan nadenken over seksuele diversiteit.

Met het pad wil Manisa LHBT-rechten bespreekbaar maken in Nieuw-West, een stadsdeel met een grote populatie moslims. "Ik ben heel trots dat dit is gelukt, juist omdat we hiermee een tegengeluid bieden aan alle negativiteit waarmee Nieuw-West onlangs in het nieuws is geweest."

Antihomoflyers
Ze noemt als voorbeeld de antihomoflyers die twee weken geleden in het stadsdeel werden verspreid. "Hier is ook ruimte voor liefde, niet alleen maar haat. Dit kan ook gezien worden als een statement richting de ontwerpers van die flyers."

Dat het regenboogpad symboolpolitiek zou zijn, wijst Manisa resoluut af. "Het is weliswaar een gebaar, maar zo kan je alles wel symbolisch noemen. Ik vind dat je in de politiek ook normen moet zetten en mensen daarin meenemen."