Amsterdam Bewaar

Nieuw verzetsmonument in Amsterdam

Het nieuwe monument wordt opgedragen aan verzetsheld Walraven van Hall, medeoprichter van het Nationaal Steunfonds in de Tweede Wereldoorlog.
Het nieuwe monument wordt opgedragen aan verzetsheld Walraven van Hall, medeoprichter van het Nationaal Steunfonds in de Tweede Wereldoorlog. © UNKNOWN

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt een nieuw verzetsmonument. Dit maakte het Verzetsmuseum Amsterdam donderdag bekend. Het monument wordt opgedragen aan verzetsheld Walraven van Hall en zal komen te staan op het Frederiksplein. Op vrijdagmiddag 3 september onthult Henk Brouwer, directeur toezicht van De Nederlandsche Bank, het monument.

Het monument is een omgevallen boom van brons en symboliseert de gevallen held. Het kunstwerk is gemaakt door de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo. Volgens de maker is de boom ''een plek om samen te komen'', omdat er ook op gezeten en geklommen kan worden.

Walraven van Hall was medeoprichter van de bank van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, het Nationaal Steunfonds (NSF). Deze heeft tijdens de oorlog geld afkomstig van illegale leningen en fraude verdeeld onder slachtoffers van de bezetting en verzetsgroepen. In totaal werd ruim 83 miljoen gulden verdeeld, wat nu zou neerkomen op zo'n 450 miljoen euro.

Na de onthulling van het monument opent tv-maker Jeroen Kramer in het Verzetsmuseum de tentoonstelling 'Wally van Hall. Bankier van het verzet'. Het museum lanceert daarbij een website voor de jeugd, 'waarin het verzetswerk van Van Hall levendig in beeld wordt gebracht.' (ANP)