Nieuw rekenmodel is wapen tegen woekerprijzen voor zogenaamd nieuwe medicijnen

Onderzoekers van Amsterdam UMC en Zorginstituut Nederland hebben een rekenmodel ontwikkeld waarmee een ‘fatsoenlijke prijs’ berekend kan worden voor bestaande medicijnen die vaak voor veel geld opnieuw op de markt worden gebracht.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volgens de onderzoekers kan het zorgverzekeraars, Zorginstituut Nederland en de minister inzicht geven in realistische kostprijzen van deze middelen.

Het nieuwe rekenmodel werd getest op het middel mexiletine, een medicijn dat al jaren wordt gebruikt voor hartziektes, maar door een fabrikant opnieuw is geregistreerd voor het behandelen van een zeldzame spierziekte. De realistische prijs ligt volgens het rekenmodel ruim 90 procent lager dan de huidige prijs. Volgens de onderzoekers zou het medicijn 452 tot 1996 euro per patiënt per jaar mogen kosten. De nu gevraagde prijs is echter 24.000 euro per jaar.

De onderzoekers werkten in het model drie scenario’s uit: een minimum- en een maximumprijs gebaseerd op schattingen van alle kosten voor het op de markt brengen van een oud middel, en een scenario waarbij mexiletine als een heel nieuw middel wordt beschouwd. “Zelfs in het duurste geval zou de prijs nog vele malen lager uitvallen dan de gevraagde prijs door de fabrikant. Ons rekenmodel is geschikt voor medicijnen die al vele jaren gebruikt worden en ineens opnieuw worden geregistreerd.”

In 2018 registreerde een fabrikant mexiletine als een geneesmiddel voor zeldzame ziekte onder de naam Namuscla en verhoogde de prijzen extreem. Zorginstituut adviseerde het ministerie van VWS daarna Namuscla niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden