Nieuw pand World of Food krijgt minstens 300 huurwoningen

In het nieuwe permanente pand van World of Food, het populaire verzamelrestaurant in Zuidoost, komen drie- tot vierhonderd huurwoningen. Ook komt er ruimte voor cultuur, mogelijk in de vorm van een debatcentrum of bioscoop.

Michael Royall
World of Food is nu gevestigd in de oude parkeergarage Develstein. Beeld 24H Zuidoost
World of Food is nu gevestigd in de oude parkeergarage Develstein.Beeld 24H Zuidoost

Momenteel bevindt World of Food zich in de oude parkeergarage Develstein. Dit bouwwerk gaat in 2023 tegen de grond om plaats te maken voor een nieuw, permanent onderkomen. De marktkramen van World of Food krijgen in het nieuwe gebouw maximaal 2200 vierkante meter ruimte, hebben de gemeente Amsterdam en eigenaar Lingotto besloten.

Voor nieuwe culturele en maatschappelijke functies, zoals een debatcentrum of platform voor jongeren, wordt 2000 vierkante meter vrijgehouden. Hoe dat precies wordt ingevuld, is nog onduidelijk. Dat wordt de komende twee jaar onderzocht, aldus portefeuillehouder Wonen en Economie van stadsdeel Zuidoost Dirk de Jager.

Van de nieuwe huurwoningen wordt 40 procent sociale huur, de rest middeldure huurwoningen. In totaal gaat het om 38.000 vierkante meter. “Afhankelijk van de grootte van de appartementen worden dat tussen de drie- en vierhonderd woningen,” zegt De Jager.

Culinair succesverhaal

World of Food is vijf jaar geleden opgericht door de gemeente en Lingotto om thuiskoks in Zuidoost de kans te geven een eigen zaak op te richten. Sindsdien is het een culinair begrip in Amsterdam, met twaalf eettentjes met gerechten uit onder meer de Indiase, Caribische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse keuken.

“Wat ik heb gezien van de tekeningen: het is de ideale World of Food van de toekomst,” zegt Amjad Sheikh, die er sinds het eerste uur Ristorante Pizzeria Italiano 786 uitbaat. “Het doet me qua professionaliteit denken aan Schiphol Plaza,” zegt Sheikh. “Het voelt goed. Een ruimte waarin we het kunnen maken.”

Joan Simpson, van de Surinaamse taartenbakker Luscious Bakery, is ook enthousiast na het zien van de tekeningen: “Het ziet er mooi uit. Alles op één verdieping, de zitplaatsen komen meer centraal, met de bar in het midden.”

Ondernemers behoedzaam

World of Food heeft ondanks de populariteit met financiële tegenslagen te maken gehad. Omdat de betonnen parkeergarage enorm duur bleek om schoon en warm te houden verdubbelden de stook- en servicekosten, waardoor sommige uitbaters schulden maakten en moesten stoppen. Ook de coronacrisis hakt erin bij de ondernemers.

Simpson is daarom behoedzaam: “Toch maak ik me zorgen. Wat gaan de kosten zijn en wie draait ervoor op?”

Lingotto en de gemeente hebben afgesproken zoveel mogelijk rekening met de ondernemers te houden. “De huren blijven hetzelfde en de stook- en servicekosten gaan vanzelf omlaag in de nieuwbouw. Het is ook de bedoeling dat de ondernemers van de verhuizing geen nadeel ervaren,” aldus De Jager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden