Plus

Nieuw leeuwenverblijf Artis wordt tien keer zo groot

Het nieuwe leeuwenverblijf in Artis wordt tien keer zo groot als het huidige verblijf en moet over anderhalf jaar af zijn. Waar het verblijf komt en de precieze indeling ervan gaat de dierentuin nog bekijken.

Jesper Roele
De leeuwen van Artis in hun verouderde verblijf. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De leeuwen van Artis in hun verouderde verblijf.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Het gaat bij het nieuwe verblijf niet alleen om de oppervlakte, maar ook om de inrichting,” zegt een woordvoerder van de dierentuin in het centrum van de stad. Zo zullen er diverse bodemsoorten worden aangelegd, komen er plekken waar de dieren zich terug kunnen trekken en klimmogelijkheden.

Maandag werd bekend dat er dankzij twee weldoeners een nieuw leeuwenverblijf gebouwd kan worden. Een vertrek, zoals dat eerder dit jaar aan de orde leek, is daarmee definitief van de baan.

Vanwege de slechte financiële situatie van de dierentuin, een gevolg van de coronacrisis, was er eerder geen geld voor een nieuw leeuwenverblijf en een vertrek leek de beste optie. Een dierentuin in Frankrijk toonde interesse en de deal leek beklonken. Maar enkele dagen voordat de leeuwen definitief zouden vertrekken, trok de Franse dierentuin zich echter terug, omdat er nog een leeuwin in het verblijf leefde, voor haar was geen andere accommodatie beschikbaar. Leeuwen van verschillende groepen kunnen niet zomaar bij elkaar geïntroduceerd worden.

Sjaak Swart

Na het nieuws over het naderende vertrek van de leeuwen, klonk er een golf van protest door de stad. In de gemeenteraad werden vragen gesteld en ook oud-Ajacied Sjaak Swart zette zich in voor het behoud van de dieren. Een steuncampagne onder de noemer #vergeetArtisniet leverde 1,3 miljoen euro op, maar met een totaal tekort van bijna twintig miljoen euro en de geraamde kosten van 4,5 miljoen euro voor een nieuw leeuwenverblijf, bleef een vertrek van de dieren tot de mogelijkheden behoren.

De bouw van het huidige leeuwenverblijf, het Kerbertterras, werd in 1928 afgerond. Het werd vernoemd naar Dr. Coenraad Kerbert die van 1890 tot en met 1927 directeur was van de dierentuin. “Dat was destijds een heel modern verblijf, zonder hek of tralies. Het publiek kon de dieren daardoor goed zien. Het was een natuurlijke barrière,” zegt de woordvoerder.

Maar ook Artis ziet dat het huidige verblijf niet meer voldoet. “In al die jaren is de behoefte van de leeuwen misschien niet veranderd, maar onze maatstaven wel. En wij vinden dat ze een moderner verblijf verdienen.”

Twee weldoeners

De plannen voor een nieuw leeuwenverblijf zijn er al jaren en er ligt ook al een ontwerp. Waar dit ontwerp met een oppervlakte van een kleine 12.000 vierkante meter voor de dieren het best gerealiseerd kan worden, gaat de dierentuin de komende weken onderzoeken. De bouw wordt volledig gefinancierd door de twee weldoeners, die anoniem wensen te blijven. Ook nemen zij de kosten van de verzorging van de dieren de komende vijf jaar op zich en aanpassingen aan het Kerbertterras, een Rijksmonument, waar andere diersoorten komen te leven als de leeuwen naar hun nieuwe verblijf verhuisd zijn.

De bouw van het nieuwe verblijf zal waarschijnlijk een jaar duren en Artis hoopt nog voor het einde van het jaar te beginnen. “Met een beetje geluk zitten ze over anderhalf jaar in het nieuwe verblijf,” aldus de dierentuin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden