Verkiezingen Bewaar

Nieuw kiesstelsel nekt kleine partijen in de stadsdelen

De stadsdeelcommissies zullen na de verkiezingen worden gedomineerd door de grote partijen, zegt onderzoeker Henk van der Kolk.
De stadsdeelcommissies zullen na de verkiezingen worden gedomineerd door de grote partijen, zegt onderzoeker Henk van der Kolk. © ANP

Kleine politieke partijen krijgen vanaf 2018 nauwelijks nog een poot aan de grond in de stadsdelen. Het is een gevolg van de invoering van het districtenstelsel.

Volgend jaar verandert de manier waarop de stadsdeelcommissies worden gekozen, met ingrijpende electorale gevolgen. "De stadsdeelcommissies zullen worden gemonopoliseerd door de grote partijen," waarschuwt Henk van der Kolk, kiezersonderzoeker en politicoloog van de Universiteit Twente.

"De stadsdeelbesturen worden minder representatief. De invoering van districten maakt een slechte stelselwijziging nog slechter," aldus CDA-raadslid Diederik Boomsma wiens partij hard getroffen wordt door de veranderingen.

Over het nieuwe bestuurlijk stelsel wordt al jaren gesoebat, maar deze maand neemt de gemeenteraad een finale beslissing over de toekomst van de bestuurscommissies.