Amsterdam Bewaar

Nieuw erfpachtsysteem trekt pas 75 overstappers

Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken)
Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) © ANP

Amsterdam maakt nog altijd nauwelijks gebruik van het nieuwe erfpachtsysteem: sinds de invoering op 1 oktober 2017 zijn slechts 75 huizenbezitters overgestapt.

Dat blijkt uit een overzicht dat wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) maandagmiddag heeft gestuurd aan de gemeenteraad.

In totaal hebben bijna 13.000 Amsterdamse erfpachters informatie aangevraagd over het nieuwe systeem. De gemeente heeft zo'n 2400 aanbiedingen verstuurd voor een overstap, waarvan er nu 1111 zijn geaccepteerd. Dit heeft tot dusverre geleid tot 75 aktes die zijn gepasseerd bij de notaris. Een paar maanden geleden waren dit er nog vijf. 

Klachten over nieuw systeem
De overstap naar een nieuw erfpachtsysteem was vorig jaar een historisch besluit. Na 120 jaar stapt Amsterdam over naar een nieuw stelsel waarbij Amsterdammers kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht, waarna hun erfpachtkosten nog maar één keer, voor altijd worden bepaald en niet elke 50 jaar. 

Het nieuwe stelsel zorgt voor overwerk op de Stopera, met als gevolg fikse vertragingen en, inmiddels, meer dan honderd klachten. De gemeente heeft meer ambtenaren vrijgemaakt om de achterstanden weg te werken. 

De meeste aanvragen voor informatie komen uit Zuidoost, twintig procent van het totaal. Stadsdeel Zuid, waar veel huizenbezitters wonen, volgt met 18 procent. Slechts vier procent van de overstapaanvragen komt uit stadsdeel Centrum.