PlusNieuws

Nieuw concept: warme huiskamer voor iedereen. ‘Mensen kunnen zo aan de kou ontsnappen’

De IJzaal, met prachtig uitzicht over het IJ, van de Tolhuistuin is ieder weekend in december omgetoverd tot een gezellige warme huiskamer.  Beeld Dingena Mol
De IJzaal, met prachtig uitzicht over het IJ, van de Tolhuistuin is ieder weekend in december omgetoverd tot een gezellige warme huiskamer.Beeld Dingena Mol

Op steeds meer plekken duikt een nieuw, hartverwarmend concept op: een warme huiskamer waar mensen kosteloos mogen verblijven, zodat ze thuis niet hoeven te stoken.

Raounak Khaddari en Lorianne van Gelder

Op 1127 plekken in Nederland zet het Leger des Heils sinds 1 november de deuren open voor niets meer dan warmte. Iedereen die wil, kan de zogenoemde buurthuiskamers binnenstappen en blijven hangen tot de locatie sluit. In en rond Amsterdam zijn 214 van deze warmtelocaties.

“We bedachten dit idee al in de zomer,” aldus een woordvoerder van het Leger des Heils. “Toen we zagen dat de energieprijzen stegen, dachten we al dat mensen in de knel konden komen. Daar hebben we op ingespeeld met dit concept. Het is fantastisch dat mensen aan de kou thuis kunnen ontsnappen en dat we elkaar zo helpen.”

Gratis croissants toe

Goed voorbeeld doet goed volgen, blijkt uit de praktijk. Behalve de ruim duizend buurthuiskamers van het Leger des Heils openen zich in rap tempo ook op andere plekken huiskamers voor warmte. Tien kerken van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) openden twee weken geleden al ‘warme kamers’ en ook cultuurpodium Tolhuistuin is begonnen. In hun ‘warme huiskamer’ is iedereen elk weekend welkom voor gratis koffie, thee, croissants én warmte.

De warme locaties moeten nog wat meer bekendheid krijgen, daarover zijn de organisatoren het eens. Hoeveel mensen gebruikmaken van de meer dan duizend Leger des Heilsplekken wordt komende week geïnventariseerd, laat de woordvoerder weten. Wat wel duidelijk is, is dat er ‘mensen zijn die deze plekken heel goed kunnen gebruiken’.

De warme kamers blijven tot zeker januari open. Dan gaat het energieprijsplafond gelden en in theorie moeten mensen dan hun huis voor een groot deel zorgeloos kunnen verwarmen. “Maar als we zien dat mensen het alsnog nodig hebben, spelen we daar uiteraard op in.”

Tolhuistuin biedt Warme Huiskamer

Is het thuis koud omdat de verwarming uit staat? De Tolhuistuin begint de Warme Huiskamer, elk weekend open voor wie wel wat warmte kan gebruiken. Inclusief gratis koffie, thee en croissants

Een uitnodigende tafel vol speelgoed en pakpapier staat bij de entree van de IJzaal, de mooiste ruimte van de Tolhuistuin, met uitzicht over het IJ en Centraal Station. Hier mogen pakjesavondpakjes worden ingepakt. Een mandarijntje is ook zo meegegrist, en staan daar nou bakken pepernoten, een schaal croissantjes, gemberthee en koffie klaar?

In tijden van torenhoge gasprijzen wilde cultuurpodium de Tolhuistuin bijdragen aan wat warmte in koude dagen. Vanaf dit weekend is er elke zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur een Warme Huiskamer gemaakt, toegankelijk voor iedereen, consumpties zijn gratis.

Kaarsjes en spelletjes

De ruimte is er, de wil ook, nu de mensen nog. Op de eerste middag – buiten is het kwik naar 2 graden gedaald – weet nog slechts een handjevol koumijders de Warme Huiskamer te vinden. Het is ook even zoeken: eerst moet je het restaurant door, wat wellicht een drempel is voor wie het door de hoge energierekening al niet breed heeft. Maar dan is daar een knusse zaal met kussentjes, kaarsjes, spelletjes, fijne jazz over de speakers en een rek met warme kleding, mee te nemen voor wie wil.

Houssine, zijn dochter Neyla (4) en vriendinnetje Philou (5) zijn komen aanwaaien. De meisjes bouwen geconcentreerd een knikkerbaan en storten zich gretig op de schaaltjes pepernoten. “We wonen hier in de buurt, het leek me ideaal,” zegt Houssine, die een jaar geleden vanuit België naar Amsterdam-Noord verhuisde. Zijn woning stamt uit 1918. “We zetten nu alleen ’s avonds twee uurtjes de kachel aan, want die oude huisjes krijg je niet warm.”

Rafel Mahmoud, programmeur bij de Tolhuistuin, begroet iedereen hartelijk. Hij hoopt dat de komende tijd meer mensen deze plek weten te vinden. “We vonden het belangrijk om te doen: als je pand toch open staat, wat kun je dan bieden.”

Vijftien truien

In twee dagen tijd zamelde hij vier zakken speelgoed in bij vrienden en kennissen, haalde mandarijntjes en wacht nu op aanloop. “We zijn er voor de mensen die anders ook maar thuis zitten met vijftien truien aan. Hier is het warm en ontmoet je anderen. En figuurlijk kunnen we elkaar ook opwarmen.”

Bovendien hoopt hij op navolging van andere organisaties: “Als je de ruimte hebt, waarom zou je die dan niet delen?” Vanaf volgende week is er ook een repair café, waar bezoekers kapotte spullen kunnen repareren samen met handige stadgenoten.

Directeur van Stichting de Tolhuistuin Matthea de Jong kan de huiskamer mede dankzij een potje van het stadsdeel organiseren. Ze ziet het initiatief als een culturele versie van wat kerken en buurthuizen ook al doen. “In de zomer kun je in parken bij elkaar komen, maar waar ga je in de winter heen als je niet meteen in een café wil gaan zitten en geld wil uitgeven?” De bibliotheek? Mahmoud: “Dat kan ook, zeker. Maar daar moet je stil zijn en studeren, hier kun je neerploffen op de bank en doen zoals je thuis doet.”

De Warme huiskamer, elke zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur, in december en januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden