Nieuws

Nelson Mandela-monument onthuld in Zuidoost

Rona batho: wij, het volk. Die naam gaf de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Mohau Modikaseng mee aan het monument voor Nelson Mandela dat zondagmiddag in het Nelson Mandelapark in Zuidoost is onthuld door burgemeester Femke Halsema.

Het Parool
Burgemeester Femke Halsema onthult het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandelapark in Zuidoost. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema onthult het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandelapark in Zuidoost.Beeld ANP

De beeldengroep van zeven gefragmenteerde gezichten verbeeldt de trots en het doorzettingsvermogen van de bewoners van het meest multiculturele stadsdeel van Amsterdam.

Modikaseng liet zich inspireren door het gedachtegoed van de voormalige president en vrijheidsstrijder. De kunstenaar wilde niet nog een standbeeld toevoegen aan de tientallen beelden van de iconische figuur die over de hele wereld al zijn opgetrokken, maar koos voor een verbeelding van de ubuntu-filosofie (“I am because you are”) waarmee Mandela na de afschaffing van de apartheid bouwde aan een nieuw, verenigd Zuid-Afrika.

De kunstenaar zag een parallel tussen de ambities van Mandela met Zuid-Afrika en de manier waarop in het stadsdeel Zuidoost tienduizenden migranten uit alle windstreken van de wereld een gemeenschap vormen. De gezichten van zijn kunstwerk leende hij van zeven bewoners die model staan voor de anonieme bouwers van die gemeenschap. Op het betonnen platform van de beeldengroep staat een citaat van Mandela: “We are human through the humanity of others.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden