PlusReportage

Negentien nieuwe hotels op de Zuidas − voor bijen dan

De Zuidas heeft er negentien hotels bij, voor bijen wel te verstaan. De nestkasten zijn een Amsterdams ontwerp dat door de vorm doet denken aan de kantoortorens eromheen.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Pontificaal voor het uit driehoeken opgetrokken megahotel Nhow bij de RAI staat nog een hotel. Althans, dat is hoe de makers van de ‘bijenburcht’ hun ontwerp graag presenteren. Volgens de ontwerpers, van Bee Inc, staan nog ‘duizenden kamers’ leeg voor wilde bijen op zoek naar een holletje.

Net nu het voorjaar is begonnen zijn aan de Zuidas vorige week negentien van deze bijennestkasten geplaatst. Simpel omschreven zijn het drie palen waarin over de hele lengte gaten zijn geboord. Maar niet aan de westkant, waar in Nederland meestal de wind vandaan komt. “Als een gat nat is, wordt dat niet gebruikt,” zegt Aad Kruiswijk, de ontwerper van de bijenburcht.

Over de vorm is lang nagedacht. Op de palen is niet één vlak recht afgewerkt en bovenin zijn ze breder dan onderop. De gaten die erin geboord zijn lopen daardoor als vanzelf schuin omhoog − ook weer om te zorgen dat ze droog blijven. Hierin stapelen de vrouwtjesbijen stuifmeel op achter een wandje van modder en speeksel, zodat hun kroost hier kan uitgroeien.

Knutselen

De gaten zijn tot zeven centimeter diep. Het hout van de bijenburcht is bewust niet netjes afgewerkt. “Het wordt expres niet geschuurd,” zegt Kruiswijk. “De bijen gebruiken hout om hun nestje te knutselen. De bouwmarkt is dus om de hoek.”

Drie van de bijenburchten bij het Geert Groote College op de Fred Roeskestraat, de Zuidas. Beeld Aad Kruisijk
Drie van de bijenburchten bij het Geert Groote College op de Fred Roeskestraat, de Zuidas.Beeld Aad Kruisijk

Bee Inc krijgt vaak de vraag of het nou wel verstandig is om zoveel bijen te herbergen dicht op drukke kantoren of scholen. Maar de wilde bijen waar deze nestkasten voor bedoeld zijn leven solitair en hebben dus ook geen koningin, volk of honingvoorraad te verdedigen. “En dus steken ze veel minder snel,” zegt Willem van den Broek van Bee Inc.

Maar dit zijn dan weer wel de bijen die schaars beginnen te worden − al werd dit weekend tijdens de Nationale Bijentelling wel een recordaantal geteld − en broodnodig zijn voor de voortplanting van bloemen en planten. “Dit zijn de betere bestuivers,” zegt Van den Broek, om ze te onderscheiden van de honingbijen die door imkers worden gehouden in een bijenkast. Die zijn dit weekend veel vaker zijn geteld tussen de bloemen in de achtertuin. “De een komt voor nectar, de ander komt voor stuifmeel.”

Kantoortoren

Tussen het beton van de Zuidas komen de nestkasten als geroepen. Hier en daar zijn nog genoeg groene rafelranden te vinden, maar de gemeenteafdeling die toeziet op de bouw van het kantorengebied voelde de behoefte om iets terug te doen voor de biodiversiteit. Dat de bijenburcht in de verte wel wat lijkt op een kantoortoren, maakt dat het ontwerp hier goed past. Dezelfde nestkasten zijn ook al in andere delen van de stad te vinden.

Het is wel de reden dat de Zuidas voor dit ontwerp is gevallen, vertelt Van den Broek. “We hadden er een foto van en noemden het: ons eigen Manhattan.” Het is geen toeval dat de bijenburcht bij adviesbureau EY strak in het gelid staat voor de kantoortoren. Bij ABN Amro en het station hebben de bijen een ereplaats gekregen naast het circulaire paviljoen Circl. Hier komt ook een bordje bij met wat uitleg over de bijenburchten. Kruiswijk: “Dit is een A-locatie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden