Nieuws

Negen arrestaties na onrust WK-winst Marokko

De politie heeft donderdagavond negen mensen aangehouden rondom het Mercatorplein en de Burgemeester de Vlugtlaan. De verdachten gooiden vuurwerk naar politiemedewerkers na de WK-overwinning van Marokko op Canada (2-1).

Mairin van der BeekRoelf Jan Duin en Bas Soetenhorst
Op het Mercatorplein in West verzamelden zich direct na het laatste fluitsignaal feestvierende fans. Beeld Het Parool
Op het Mercatorplein in West verzamelden zich direct na het laatste fluitsignaal feestvierende fans.Beeld Het Parool

Met de overwinning plaatste Marokko zich voor het eerst in 36 jaar voor de achtste finales. Op het Mercatorplein in West en rond Plein ’40-’45 in Nieuw-West verzamelden zich direct na het laatste fluitsignaal feestvierende fans. De politie greep na enkele uren in.

Rond 17.00 uur werd het druk met feestvierders op het Mercatorplein. Volgens een politiewoordvoerder sloeg de sfeer vanaf ongeveer 18.30 uur om. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De driehoek kondigde een noodbevel af.

Wapenstokken en honden

De politie verzocht iedereen die daar op dat moment was, het gebied te verlaten. Rond 19.30 uur trad de politie op. “We hebben ze een uur de tijd gegeven”, aldus de woordvoerder. De ME liep met lange wapenstokken en honden over het plein nadat mensen geen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken.

Een kleine tien minuten later was het plein leeg en klonk er geen vuurwerk meer. De wegen naar het Mercatorplein werden van alle kanten door de ME geblokkeerd. Rond 20.15 trok de ME zich terug en leek de onrust voorbij en werd het plein weer vrij toegankelijk.

Vijf minderjarigen

Er zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten. Ook raakte een politieman gewond aan zijn gehoor. De verdachten zijn aangehouden rondom het Mercatorplein en de Burgemeester de Vlugtlaan, voor verschillende strafbare feiten waaronder het gooien van vuurwerk naar politiemedewerkers. In een scooter werd een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk aangetroffen.

Toeterende auto’s en fakkels

De avond begon nog feestelijk. Nadat de WK-wedstrijd door Marokko was gewonnen, vulde het Mercatorplein zich al snel met enkele honderden mensen, van wie velen de Marokkaanse vlag droegen. Ook reden veel toeterende auto’s voorbij.

Op de straat en trambaan stonden enkele tientallen jongeren die juichend fakkels afstaken. Het verkeer kon tot 19.15 uur langzaam blijven doorrijden; verkeersregelaars voorkwamen grote opstoppingen. Trams werden tijdelijk omgeleid.

Plein ’40-’45

Ook rond Plein ’40-’45 in Geuzenveld-Slotermeer reden veel toeterende auto’s en scooters. Omdat het autoverkeer langs het plein was afgesloten, was het vooral in de straten eromheen erg druk. De meeste mensen dromden samen op de hoek van de Burgemeester De Vlugtlaan en de Sieg Vaz Diasstraat.

Daar stonden een paar honderd mensen. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Het autoverkeer over de Slotermeerlaan werd afgezet en er was veel politie op de been. De sfeer op Plein ’40-’45 bleef goed: naast veel jongeren op scooters waren er ook jonge kinderen, van wie sommigen shirts van Marokko droegen.

Drukte in meerdere steden

Ook in Den Haag en Rotterdam gingen opnieuw honderden supporters de straat op om de overwinning te vieren. Een deel zwaaide met Marokkaanse vlaggen en er werd vuurwerk afgestoken.

Naarmate de avond vorderde, werd de sfeer in de steden grimmiger. Ook in Den Haag greep de ME in en zijn zeker zes mensen opgepakt: twee voor openlijke geweldpleging, de rest voor bezit en afsteken van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond. Ook in Rotterdam greep de ME in nadat relschoppers met stenen en vuurwerk naar de politie gooiden.

Maatregelen

De Amsterdamse driehoek trof voor donderdag ‘zichtbare en onzichtbare’ maatregelen. Het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester De Vlugtlaan werden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat er preventief kan worden gefouilleerd. Ook werd meer politie ingeschakeld.

De maatregelen werden genomen na de winst van Marokko op België (2-0) op het WK afgelopen zondag. Toen verzamelde ruim vijfhonderd mensen zich op en rondom het Mercatorplein in West om de overwinning te vieren. Aan het begin van de avond sloeg de sfeer om. Er werd veel vuurwerk afgestoken en een deelauto en deelscooter werden in brand gezet.

De politie heeft donderdag twee mannen aangehouden voor de ongeregeldheden van zondag op het Mercatorplein. De Amsterdammers van 41 en 20 jaar worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging.

Ook in Rotterdam, Den Haag, Brussel en Antwerpen ging het zondag mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. In Rotterdam raakten twee agenten gewond.

Yesilgöz haalt opnieuw fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. “Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is,” aldus de bewindsvrouw. In Rotterdam werd de politie onder meer bekogeld met zwaar vuurwerk. “Explosieven dus,” aldus Yesilgöz. Zij noemt de gang van zaken ‘intens triest’.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden