Plus

Negatief zwemadvies: rioolwater geloosd na stortbuien

Door de regen die zich dit weekend boven de stad uitstortte, is zwemmen in open water maandag niet verstandig. De wateroverlast bleef beperkt, ook al doordat de grootste hoosbuien verderop in Noord-Holland vielen.

Bart van Zoelen
Zwemmen in oppervlaktewater in en rond Amsterdam wordt op dit moment afgeraden in verband met de grote toevloed van water uit riooloverstorten, een gevolg van de lokaal soms zeer hevige regenval. Beeld Jakob Van Vliet
Zwemmen in oppervlaktewater in en rond Amsterdam wordt op dit moment afgeraden in verband met de grote toevloed van water uit riooloverstorten, een gevolg van de lokaal soms zeer hevige regenval.Beeld Jakob Van Vliet

Anders dan in Alkmaar, waar straten en gebouwen blank kwamen te staan, waren er in Amsterdam zo’n vijftien meldingen over wateroverlast na de stortbuien van vrijdagavond. Hier en daar stond water op straat, maar dat was maar kort, zegt een woordvoerder van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Grote verschillen

Binnen Amsterdam zijn wel grote verschillen gemeten. Zo viel boven Durgerdam en Holysloot vier keer zoveel regen als boven volgebouwde of laag gelegen en daardoor voor wateroverlast kwetsbare buurten in Oud-West en Zuid.

In de nacht van zaterdag op zondag viel opnieuw veel regen, maar gelijkmatiger verdeeld over de stad. Maar ook toen waren er pieken. Het Westelijk Havengebied kreeg een bui te verwerken zoals die maar eens in de tien jaar valt: ruim dertig millimeter in vijf kwartier, waarvan bijna 10 millimeter in 5 minuten.

Op verschillende plekken in de stad kon het riool de regen niet verwerken. Om te voorkomen dat het water binnen huizen omhoog komt -via het toilet!-, wordt het rioolwater dan via een overstort afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het waterschap waarschuwt daarom zwemmers in open water: zij kunnen aan bacteriën uit het riool maag- en darmklachten overhouden.

Na de hoosbuien van vrijdagavond dacht het waterschap dat de waarschuwing beperkt kon blijven tot Prinseneiland en het water rond het Olympisch Stadion. Na nog een nacht met veel regen werd de waarschuwing uitgebreid naar de hele stad en daarna zelfs naar bijna alle omliggende gemeenten. De stroming die de buien veroorzaken heeft dan weer het voordeel dat de vervuiling na vandaag weg is, waar dat normaal 3 tot 5 dagen kan duren.

Hemelwaterverordening

Het waterschap en de gemeente hebben het coronajaar gebruikt om knelpunten in de afwatering weg te werken. Vooral doordat veel kolken zijn schoongemaakt is waarschijnlijk veel wateroverlast voorkomen. Over het hele weekend genomen kreeg het waterschap 33 meldingen van wateroverlast op straat, terwijl het gewoonlijk na een weekend met stevige regen gemakkelijk tot driehonderd of vijfhonderd meldingen komt. Veel meldingen kwamen nu uit Noord en Westpoort, precies de plekken die binnenkort aan de beurt komen voor de schoonmaak van de kolken.

In de Rivierenbuurt, ook een kwetsbare plek, wordt al jaren gewerkt aan verbetering van het riool. Op andere plekken in de stad, waaronder de Kattenburgerstraat, is onder de straat een waterberging aangelegd. Onder wegen en gebouwen wordt ruimte vrijgehouden voor water uit de stortbuien die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Een nieuwe hemelwater­verordening verplicht bij nieuwbouw regen op eigen terrein op te vangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden