BOGOTA - In de gelederen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zit een Nederlands meisje. Haar schuilnaam is 'Eillen'. Dat maakte de Colombiaanse krant El Tiempo (De Tijd) zondag bekend.Eillen moest vluchten toen het Colombiaanse leger het kampement aanviel waar zij met haar groep bivakkeerde. Haar dagboek bleef achter, aldus El Tiempo, die een foto ervan afdrukte. Ze was vertaalster voor het Oostelijk Blok van de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) de grootste linkse guerrillabeweging van Colombia.

Militaire bronnen lieten aan El Tiempo weten dat verscheidene meisjes, onder wie Eillen, zich aan het wassen waren toen het leger aanviel. Halfnaakt wisten de meisjes te ontsnappen. Het leger vermoedt dat ze naar een ander FARC-kamp zijn gegaan.

Volgens de krant werken wel meer Europeanen voor de FARC. Ze fungeren als contactpersonen tussen de guerrilla en non-gouvernementele organisaties in Europa.

Eillen zou in 2000 in Colombia aangekomen zijn. In die tijd onderhandelde de FARC over vrede met de toenmalige regering. Het vredesproces mislukte. Ze zou met een groep Europese jongeren naar Colombia zijn gegaan om het marxisme in Latijns Amerika te leren kennen. Ze zou zo enthousiast zijn geweest, dat ze in 2002 terugkeerde. Vanaf dat moment begon ze documenten voor de FARC te vertalen.

In haar dagboek beschrijft ze hoe ze Nederland mist en dat het moeilijk is om haar ouders te bellen. De FARC verbiedt haar doorgaans te bellen, maar bijvoorbeeld op 23 augustus 2006 lukt het haar om het toch te doen. Ze schrijft: ''Ik heb naar huis gebeld!!! Mama huilde en papa ook. Nu moet ik alleen nog mijn straf afwachten, want allemaal mogen ze bellen, behalve ik.'' (ANP)