Nauwelijks buit bij 15 recente plofkraken in de stad

Bij vijftien recente plofkraken in Amsterdam is maar in één geval zeker iets buitgemaakt. Vier beschadigde geldautomaten zijn weggehaald en vooralsnog niet vervangen.

Ruben Koops
De ravage na de plofkraak op het Delflandplein Beeld Dingena Mol
De ravage na de plofkraak op het DelflandpleinBeeld Dingena Mol

De politie en ABN Amro, de bank wier automaten de afgelopen maanden veelal doelwit waren, bevestigen dat er meestal niets wordt buitgemaakt.

Van twee plofkraken in maart en april is nog niet duidelijk of er iets buit is gemaakt, maar de politie vermoedt van niet. Ook de enorme explosie bij het Delflandplein heeft waarschijnlijk niets opgeleverd.

Zondag werd Overtoomse Veld opgeschrikt door een harde knal en veel rookontwikkeling. In tegenstelling tot eerdere plofkraken, die vooral 's nachts werden gepleegd, lieten minimaal twee daders de automaat ontploffen op het relatief late tijdstip van acht uur 's ochtends, terwijl er meerdere omstanders in de nabijheid van de automaat stonden.

Er vielen geen gewonden. Getuigen zagen het tweetal kort na de knal verdwijnen op een motorscooter, met iets in handen wat leek op een geldcassette, maar een zegsman van de bank bezweert dat er niets uit de kluis van de automaat is ontvreemd.

Ontwrichtend
Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, zegt ook een woordvoerder van de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie dat er waarschijnlijk geen geld is buitgemaakt op het Delflandplein.

Sinds oktober is het alleen bij de ontploffing van de automaat aan het Koningin Wilhelminaplein (World Fashion Center) op 23 december gelukt om een onbekend bedrag buit te maken, aldus een inventarisatie van de politie. Alle andere keren stonden de daders waarschijnlijk met lege handen.

De schade na een plofkraak bij metrostation Ganzenhoef Beeld ANP
De schade na een plofkraak bij metrostation GanzenhoefBeeld ANP

De plofkraken mogen criminelen dus meestal niets opleveren, voor omwonenden zijn de gevolgen ontwrichtend. Zondag ontstond er constructieschade aan nabijgelegen winkelruimtes, in maart was de metro in Zuidoost zelfs gedurende een dag gestremd toen een ontploffing een metrostation ernstig beschadigde.

Daarnaast leidt elke plofkraak tot een discussie over of er wel een geldautomaat op die locatie moet terugkeren (zie kader).

De Nederlandse Vereniging van Banken meldde onlangs dat er in 2018 in het hele land 42 plofkraken waren geweest, het laagste aantal in jaren. Waarom Amsterdam nu te maken heeft met een golf van plofkraken, is niet duidelijk. Ook ABN weet niet waarom de bank de laatste maanden specifiek een doelwit is, maar het lijkt wel steeds om hetzelfde type automaat te gaan.

Acht arrestaties
De politie heeft de afgelopen maanden zeker acht mannen gearresteerd in verband met de reeks plofkraken. In één zaak hoorde een verdachte een celstraf van vijf jaar tegen zich eisen. Uit onderzoek van het AD uit 2018 blijkt dat als een plofkraak succesvol is, daders gemiddeld 100.000 euro buit maken.

Vermoedelijk vijfde geldautomaat weg

In Amsterdam zijn in elk geval de ­automaten aan de Cornelis Schuytstraat, de Slotermeerlaan (GWK), het Surinameplein en het Belgiëplein ­verwijderd nadat die doelwit waren van criminelen. ABN Amro zegt dat het na elke plofkraak op een buurtbijeenkomst in gesprek gaat met winkeliers en omwonenden over de vraag of de automaat kan terugkeren.

In het geval van het Delflandplein lijkt de uitkomst duidelijk. Het is de tweede keer in vier maanden tijd dat de automaat doelwit is, ondernemers uit de buurt willen dan ook geen risico meer lopen. Daarmee zou dit de vijfde automaat zijn die verdwijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden